Prosím, komentáře přidávejte již na mou novou stránku Ells.cz -

tato stránka už nebude aktualizována

Díky :-)

Recenze: Bratrstvo: Vyděděnci

15. srpna 2012 v 14:27 | Ells |  Recenze na knihy
Název: Bratrstvo: Vyděděnci / The Outcasts
Autor: John Flanagan
Série: Bratrstvo / Brotherband Chronicles
Díl: 1.
Počet stran: 402
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2012
Vazba: Pevná

Děj:
Pozn.: Dávám sem oficiální anotaci, protože jsem tak trochu mimo a vím, že tak ještě delší dobu zůstanu, takže se nezlobte.
Ve Skandii existuje pouze jediná cesta, jak se stát bojovníkem. Chlapci jsou vybíráni do skupin zvaných bratrstva a musejí podstoupit tříměsíční výcvik v námořnických dovednostech, ovládání zbraní a bojové taktice. Bratrstvo stojí proti bratrstvu a soutěží spolu v řadě úkolů. Vítěz může být jen jeden.
Když se Hal Mikkelson, syn skandijského otce a araluenské matky, stane nedobrovolným vůdcem bratrstva vyděděnců, musí se tohoto úkolu zhostit, jak nejlépe umí. Bratrstvo Volavek se silou ani počtem sice nevyrovná dalším dvěma skupinám, ale jeho členové mohou svou vynalézavostí, důvtipem a odvahou všechny jen překvapit.

První dojmy z obálky:
Středověk. Hnědá. Kožešiny. Hm, to bude něco, co se milovníkům klasické fantasy bude líbit.Každopádně sedí k tématu a musím uznat, že je opravdu krásná. Navíc je mnohem hezčí, než co mají v originálu. :)

Hodnocení obálky: 10/10

Co jsem od knihy čekala:
Trochu víc, ale ne tolik, aby to bylo nějaké nadlidské dílo. Mé očekávání kniha tedy rozhodně splnila a řekla bych, že i předčila. :)

Menší seznámení s knihou:
Bratrstvo: Vyděděnci je kniha od autora Hraničářova učně. Tato série byla velmi úspěšná a alespoň dle mého názoru jsou Vyděděnci lepší. Čtenáři Johna Flanagana rozhodně nebudou zklamaní. Kromě toho je Bratrstvo ze stejného světa jako Hraničářův učeň.

O autorovi:
John Flanagan zahájil svoji pracovní dráhu jako reklamní autor. Pracoval v agenturách v Londýně, Sydney a Singapuru, potom přešel na volnou nohu. Začal psát televizní scénáře a byl hlavním autorem australské nejdéle vysílané situační komedie Haló, tati! Během pestré kariéry psal John reklamní slogany a scénáře, komerční prezentace, scénáře zábavných pořadů a jednou dokonce i projev guvernéra státu Nový Jižní Wales. Sérii Hraničářův učeň začal psát, aby svého dvanáctiletého syna Michaela přilákal ke čtení. Původně obsahovala dvacet povídek, které John později přepracoval na první díl Hraničářova učně s názvem Rozvaliny Gorlanu. Brzy následovaly další díly. Jeho syn, nyní třicetiletý, je nadšeným čtenářem všech těchto knih. John žije se svou ženou Leonií v Manly, přímořském předměstí Sydney, a v současné době píše novou sérii "Bratrstvo".

V roce 2012 by se měl o této sérii natáčet celovečerní film.

Autorův web: http://www.rangersapprentice.com/

Proč jsem si knihu vybrala:
Zprvu jsem ji ani neměla na seznamu. V balíčku se mi prostě ocitla jako malé překvapení, které jsem si celkem oblíbila. :)

Recenze:
Pfff... Jak začít? Takhle jsem se ptala už x krát, co? A pokaždé jsem si odpověděla sama. Bohudík. Ale teď už bych ráda přešla k příběhu. :) Když jsem knihu dostala, nechtěla jsem si ji přečíst. Nemám ráda klasické fantasy, to moc dobře víte. Protože je ale od Johna Flanagana, autora, který napsal Hraničářova učně, přinutila jsem se od ní očekávat trošičku víc (to
jsem ale už říkala v chvástačce, že? :) Hraničářova učně jsem sice vůbec nečetla, ale byly na něj dost kladné ohlasy, co se týče blogerů. :) Navíc anotace taky nebyla zrovna nudná a Bratrstvo je ze stejného mozku, takže proč ne?

"Představ si, že by to byla Tursgudova čelist!"
"Tak, teď chci, abys zkusil ještě něco jiného.
Udeř mě levičkou a pak okamžitě pokračuj pravým hákem.
Pořád jdi po něm. Použij hák a vyřiď ho."

Po přečtení knihy jsem byla velmi mile překvapena. Ano, přiznávám, ty dlouhé popisy situace mi vadily, stejně jako u Paoliniho, mým jediným štěstím ale bylo, že nebyly TAK dlouhé. Daly se prostě snést, čímž si kniha zasloužila jedno malé bezvýznamné plus. No dobře, to plus představovalo pár bodů, ale jinak nic velkolepého. Jak jsem očekávala, opět mě přivítala třetí osoba. Dalo by se říct, že jsem si na ni už zvykla, takže mi žádný problém nečinila.

"Ta ruka mě občas bolí."
"To je mi líto. Jsem si ale jistá,
že než jsi o ni přišel, zažil jsi bolest mockrát.
A vypořádal ses s ní."
"To je pravda."

Ha! A kdo si teď myslí, že je to klasické fantasy? Všichni? Takže jste se nachytali? To je problém, protože to vlastně žádné klasické fantasy není. Měli byste spíš očekávat víc prvky z YA literatury. Možná právě proto se mi ta kniha líbila. Tedy, ne že by to bylo něco epického, ale je to takový ten typ knihy, co se vám prostě zalíbí. :)
Líbilo se mi, jak autor popisuje vše realisticky - vezměte si třeba ty námořní výrazy, co byly vysvětleny hned na začátku. Mám ráda takové ty autory, co nejdřív prozkoumají prostředí a až poté píšou. Na pár takových, co nevěděli, jaké žblechty na papír píší, jsem už narazila a nebylo to nic pěkného. Takhle jsem si připadala, jako bych v té knize přímo byla. A to se mi moc líbí. Kromě toho ta slovní zásoba… Neobyčejné používání slov, ale ne tak, aby jim obyčejný čtenář nerozuměl. A to je moc dobře. :)

"Myslím, žes je trochu vylekal."
"To je taky správně.
Neměli by je poušťět ven s tak špičatými klacky.
Jsou víc nebezpeční sami sobě než někomu jinému."

Co knize chybělo, byla určitě nějaká zápletka, která by mi vyrazila dech. Jasně, pár překvapení nám autor do knihy přichystal, ale nepočítejte s ničím extra. Řekla bych, že kniha je spíše takovým úvodem na začátek celé série. Když jsem se ale ptala čtenářů Hraničářova učně (neptejte se mě, kde jsem je nabrala, oni si mě více méně našli sami) a oni mi jej nadšeně popisovali, nemohla jsem si pomoct a začala jej srovnávat s Bratrstvem. A hádejte, na jaký jsem přišla závěr? Myslím, že bratrstvo je ještě lepší. A ne, určitě to není tím, že by mi to popisovali špatně, nebo dokonce nezapáleně. Na to můžete vzít jed. Bratrstvo mi přijde prostě propracovanější, realističtější a já nevím, co všechno… V knize je prostě poznat, že má autor už pár literárních děl za sebou.

"Páni! Bjorn měl pravdu! Něco tady smrdí!"
"Překvapuje mě, že tím nosem rozplácnutým po celém obličeji vůbec něco cítíš."
"To sedlo, Stigu!"

Také bych se chtěla ještě zmínit o postavách. Našla jsem si hned několik favoritů. Myslím, že bude stačit, že jako číslo jedna jsou u mě dvojčata. Nevím, co mě na nich zaujalo, ale když byli na scéně, hned jsem se cítila příjemněji. :) Dvojčata jsou prostě… Jak to říct? Je nemožné si jich nevšimnout? A pokud to
nejsou vyloženě zloduši, tak nezamilovat. :D Co jsem chtěla ale hlavně zdůraznit, bylo, že postavy autor udělal… No, prostě normálně. Víte jak to myslím, ne? Postavy byly prostě jako v normálním světě, žádné načinčané postavičky, které jsou až moc dokonalé, nemají špatné vlastnosti… Proč vám to vůbec říkám? Protože když jsem nedávno četla úryvek z nějaké knihy, lezlo mi na nervy, jak bylo znát, že autorka udělala své postavy podle nejvyšších hodnot krásy.

"A proč je hluboká strouha lepší?"
"Protože se do ní vejde víc vody."
"Co je tak úžasného na širší strouze?"
"Protože když je širší, vejde se do ní víc vody."
"Takže, do hlubší strouhy se vejde víc vody..."
"A do širší strouhy se vejde víc vody?"
"Vy nemožní, užvanění hlupáci, jedna je širší,
druhá je hlubší - takže do obou se vejde ÚPLNĚ STEJNĚ VODY!"
"To je pravda. To mě nenapadlo."
"Ani mě."

Toto dílo si určitě získá mnoho čtenářů a myslím, že právě Bratrstvo může leckteré čtenáře přivést na klasické fantasy nebo na YA literaturu. I když si myslím, že to bude spíš ta první možnost, druhá není zcela vyloučena.

Poučení:
Někdy je důležitější mozek než svaly.

Závěr:
Knihu bych doporučila věrným čtenářům Flanagana, ale i těm novějším, kteří si pořád nejsou jisti, jestli si příběh mají, nebo nemají přečíst. Pamatujte, tato kniha není jen obyčejné fantasy. Je v ní víc, než se zdá. :)



Celkové hodnocení: 8/10


*Děkuji za poskytnutí recenzního výtisku nakladatelství Egmont
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kristen Kristen | Web | 15. srpna 2012 v 19:37 | Reagovat

Já Hraničářova učně zbožňuju. :D A vůbec mi u něj nevadí, že to má těch 11 dílů. :-) :D A nejdřív jsem to Bratrstvo nechtěla číst, ale pak jsem si přečetla poslední díl Hraničáře, kde byla narážka na nějakou postavu z Bratrstva (aspoň myslím :D) a rozhodla jsem se, že si to přečtu. Plus tvá recenze zní dost dobře. Takže teď jen doufat, že knihu pořídí naše knihovna. ^^ :D

2 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 16. srpna 2012 v 13:02 | Reagovat

Kniha vypadá opravdu dobře :) Hned jsem tušila, že to nebude takové to obyč. fantasy :D Kniha má něco do sebe :)

3 Jeremiáš Jeremiáš | Web | 30. srpna 2013 v 11:13 | Reagovat

Uvidíme, uvidíme. Jen aby nešlo jen o další zlatokopectví (HU 6-9)...

4 BbnvUnloxy BbnvUnloxy | E-mail | Web | 21. září 2017 v 10:39 | Reagovat

approval no fax payday loans - http://paydayvax.org/
bad credit loans no payday loans <a href="http://paydayvax.org/">cash loans</a> ’

5 BtbnhBacync BtbnhBacync | E-mail | Web | 21. září 2017 v 12:53 | Reagovat

Good Web-site, Carry on the fantastic work. Thanks for your time.

6 BhnjJaiply BhnjJaiply | E-mail | Web | 25. září 2017 v 13:32 | Reagovat

how viagra works
<a href="http://viagracekan.com/">viagra online</a>
viagra samples free
<a href=http://viagracekan.com/>viagra online</a> ’

7 Lewfhtyday Lewfhtyday | E-mail | Web | 26. září 2017 v 6:15 | Reagovat

buying viagra without prescription
<a href="https://viagrawasdc.com/">viagra online</a>
real viagra online
<a href="https://viagrawasdc.com/">viagra online</a> ’

8 LvvdAbsero LvvdAbsero | E-mail | Web | 27. září 2017 v 4:32 | Reagovat

viagra instructions - https://viagraciom.com
viagra brand without prescription <a href=https://viagraciom.com>generic viagra</a> ’

9 Fvthsevelty Fvthsevelty | E-mail | Web | 29. září 2017 v 10:19 | Reagovat

payday loans 1 hour
<a href="https://cashrvyn.com/">payday advance</a>
apple pay day loans
<a href="https://cashrvyn.com/">payday advance</a> ’

10 IkmeGepome IkmeGepome | E-mail | Web | 29. září 2017 v 10:49 | Reagovat

payday loans austin texas
<a href="https://paydayrvjlo.com/">fast payday loan</a>
loans personal loans
<a href=https://paydayrvjlo.com/>online payday loan</a> ’

11 Lsdbfoexia Lsdbfoexia | E-mail | Web | 6. října 2017 v 17:04 | Reagovat

buy cheap cialis online - https://buybuybuycialis.com/
cialis online pharmacy <a href=https://buybuybuycialis.com/>buy cialis</a> ’

12 OdtbLeart OdtbLeart | E-mail | Web | 9. října 2017 v 18:25 | Reagovat

You're a really practical site; could not make it without ya!

13 Ldbginjuth Ldbginjuth | E-mail | Web | 31. října 2017 v 15:31 | Reagovat

cash loan - https://cashcevth.com
bad credit payday loans online <a href=https://cashcevth.com>payday loan online</a> ’

14 FfnhhjxLiaize FfnhhjxLiaize | E-mail | Web | 31. října 2017 v 15:35 | Reagovat

bad credit faxless payday loans
<a href="https://cashecbya.com">same day loans</a>
cash loans online
<a href=https://cashecbya.com>best online payday loans</a> ’

15 KdsbcfLeart KdsbcfLeart | E-mail | Web | 3. listopadu 2017 v 15:51 | Reagovat

best debt consolidation loan - https://cashadvanceloansbpo.org
a plus payday loan <a href=https://cashadvanceloansbpo.org>fast loans</a> ’

16 LssnbdcabenuE LssnbdcabenuE | E-mail | Web | 6. prosince 2017 v 3:00 | Reagovat

viagra drug
http://canadiannowv.com/
viagra results
<a href=http://canadiannowv.com/>cheap viagra</a>

17 MbjhdkannelA MbjhdkannelA | E-mail | Web | 8. prosince 2017 v 5:52 | Reagovat

alternatives to viagra
http://vipnowed7.com/
cheapest viagra
<a href="http://vipnowed7.com/">generic viagra online</a>

18 MunbsUnloxy MunbsUnloxy | E-mail | Web | 8. prosince 2017 v 23:17 | Reagovat

loans no credit check - http://paydayloans-online.us.com/
same day cash advance <a href="http://paydayloans-online.us.com/">payday loans online no credit check</a> ’

19 Svesburbart Svesburbart | E-mail | Web | 21. prosince 2017 v 21:14 | Reagovat

best payday loan company https://now24paydayloans.com/
loans now bad credit <a href=https://now24paydayloans.com/>best online payday loans</a>

20 JbsfgxLiaize JbsfgxLiaize | E-mail | Web | 23. prosince 2017 v 13:50 | Reagovat

10 dollar payday loans
<a href="https://now24paydayloans.com/">best online payday loans</a>
pay day
<a href=https://now24paydayloans.com/>payday loans no credit check</a>

21 JnxvSmoord JnxvSmoord | E-mail | Web | 3. ledna 2018 v 15:49 | Reagovat

visa credit cards bad credit
<a href="https://personalnaeloan.com/">payday loan</a>
cash loans no credit check
<a href=https://personalnaeloan.com/>fast payday loan</a>

22 McsFeatt McsFeatt | E-mail | Web | 11. ledna 2018 v 2:40 | Reagovat

canadian pharmacy viagra
<a href="http://viagraonszb.com/">viagra canada</a>
viagra on line
<a href="http://viagraonszb.com/">cheap generic viagra</a> ’

23 Fndsquisk Fndsquisk | E-mail | Web | 17. ledna 2018 v 12:15 | Reagovat

cialis directions
<a href="http://haycialis.com/"></a>
discount cialis
<a href="http://haycialis.com/">cialis online</a> ’

24 Fdnsquisk Fdnsquisk | E-mail | Web | 18. ledna 2018 v 14:23 | Reagovat

generic cialis from canada
<a href="http://cialisoakdm.com/"></a>
prices cialis
<a href="http://cialisoakdm.com/">buy cialis without prescription</a> ’

25 VecSmoord VecSmoord | E-mail | Web | 22. ledna 2018 v 3:26 | Reagovat

no credit check payday loans
<a href="https://paydayloans-online.us.org/">bad credit payday loans</a>
bad credit loans
<a href=https://paydayloans-online.us.org/>payday loan lenders</a>

26 Tvbgriff Tvbgriff | E-mail | Web | 8. února 2018 v 1:55 | Reagovat

OK’
<a href="https://24paydayloan.org/">loan</a>
american consumer credit payday loan https://24paydayloan.org/ - loan online

27 VrcLeart VrcLeart | E-mail | Web | 17. února 2018 v 11:46 | Reagovat

OK’
https://writebusinessplan.us.com/
do my paper for money
<a href=https://writebusinessplan.us.com/>creating business plan</a>

28 GbrLycle GbrLycle | E-mail | Web | 20. února 2018 v 0:48 | Reagovat

<a href="https://bestpaydayloan.us.org/"> payday advance</a>
ca payday loan laws <a href=https://bestpaydayloan.us.org/> payday loan</a>
OK’

29 FnaLycle FnaLycle | E-mail | Web | 6. března 2018 v 18:58 | Reagovat

Hi!
<a href="http://viagraazmhj.com/">buy viagra</a>
buy discount viagra online
<a href=http://viagraazmhj.com/>generic viagra online</a>  OK’

30 GbrLycle GbrLycle | E-mail | Web | 9. března 2018 v 17:22 | Reagovat

Hi!
<a href="http://genericonlineviaqra.com/">generic viagra online</a>
viagra side effects
<a href=http://genericonlineviaqra.com/>viagra generic online</a>  OK’

31 Hnbquege Hnbquege | E-mail | Web | 30. března 2018 v 16:04 | Reagovat

viagra online no prescription
<a href=http://vigraviagra.com/>viagra price</a>
buy viagra now
<a href="http://vigraviagra.com/">viagra pills</a> OK’

32 bgcgooth bgcgooth | E-mail | Web | 10. dubna 2018 v 20:39 | Reagovat

viagra sale <a href="http://officialsaintsnflproshop.com/">viagra price</a> new viagra <a href=http://officialsaintsnflproshop.com/>sildenafil viagra</a> OK’

33 bsrAmoky bsrAmoky | E-mail | Web | 14. dubna 2018 v 5:21 | Reagovat

try viagra for free <a href="http://fviagrajjj.com/#">herbal alternative viagra</a> viagra soft <a href="http://fviagrajjj.com/#">viagra plus</a> OK’

34 wbzjoirl wbzjoirl | E-mail | Web | 17. dubna 2018 v 0:52 | Reagovat

get viagra <a href="http://junkmarketstyleevents.com/#">buy real viagra</a> viagra pills for sale <a href=http://junkmarketstyleevents.com/#>viagra woman</a> OK’

35 btdAmoky btdAmoky | E-mail | Web | 26. dubna 2018 v 0:19 | Reagovat

viagra natural <a href="http://officialsaintsnflproshop.com/#">viagra</a> sublingual viagra viagra

36 nsafUnloxy nsafUnloxy | E-mail | Web | 27. dubna 2018 v 10:52 | Reagovat

https://ttsitworldwide.com/
1 hour payday loan lenders <a href="https://ttsitworldwide.com/">ohio payday loan laws</a>

37 ndgemefs ndgemefs | E-mail | Web | 5. května 2018 v 0:58 | Reagovat

viagra no prescription <a href="http://viagapharmaked.com/#">how does viagra work</a> viagra pharmacy <a href=http://viagapharmaked.com/#>viagra generic</a>

38 bdcemefs bdcemefs | E-mail | Web | 8. května 2018 v 20:13 | Reagovat

effects of viagra <a href="http://usa77www.com/#">discount generic viagra</a> discount viagra <a href=http://usa77www.com/#>viagra online canadian pharmacy</a>

39 brtshacy brtshacy | E-mail | Web | 18. května 2018 v 5:32 | Reagovat

quick cash payday loans <a href="https://applycheckloan.com/">online payday loan</a> bad credit consolidation loans <a href=https://applycheckloan.com/>п»їpayday loans</a>

40 baafreede baafreede | E-mail | Web | 20. května 2018 v 19:10 | Reagovat

personal loans people bad credit <a href="https://applygoleader.com/">cash loans</a> get payday loan <a href="https://applygoleader.com/">car title payday loans</a>

41 pamemefs pamemefs | E-mail | Web | 22. května 2018 v 21:16 | Reagovat

generic viagra sildenafil <a href="https://aluixnetwork.com/#">cheap generic viagra</a> generic viagra online pharmacy <a href=https://aluixnetwork.com/#>viagra online cheap</a>

42 vxdemefs vxdemefs | E-mail | Web | 6. června 2018 v 2:47 | Reagovat

generic viagra <a href="http://setviagraeja.com/#">buy cheap viagra</a> buy generic viagra online <a href=http://setviagraeja.com/#>viagra without a prescription</a>

43 bfiemefs bfiemefs | E-mail | Web | 7. června 2018 v 21:17 | Reagovat

buy viagra online <a href="http://viagraocns.com/#">order viagra</a> viagra buy <a href=http://viagraocns.com/#>viagra coupons</a>

44 byndrync byndrync | E-mail | Web | 8. června 2018 v 18:05 | Reagovat

where to buy viagra <a href="http://viagraveikd.com/#">viagra samples</a> discount viagra online <a href="http://viagraveikd.com/#">viagra dose</a>

45 nfgenact nfgenact | E-mail | Web | 9. června 2018 v 21:29 | Reagovat

payday cash loan <a href="https://nocreditcheckloans.us.org">bad credit loans</a> emergency loans <a href=https://nocreditcheckloans.us.org>no credit check personal loans</a>

46 ndgdrync ndgdrync | E-mail | Web | 10. června 2018 v 18:51 | Reagovat

order viagra online <a href="http://bitcapblog.com ">order viagra online</a> what is viagra <a href="http://bitcapblog.com">buy viagra</a>

47 nreemefs nreemefs | E-mail | Web | 11. června 2018 v 0:03 | Reagovat

free viagra sample pack <a href="http://susamsokagim.com">cheap viagra</a> pfizer viagra <a href=http://susamsokagim.com>buy viagra</a>

48 xbcdrync xbcdrync | E-mail | Web | 12. června 2018 v 11:16 | Reagovat

irs debt relief <a href="https://onlineloan.us.org">payday loans online</a> bad credit payday loan <a href="https://onlineloan.us.org">loans online</a>

49 bdsemefs bdsemefs | E-mail | Web | 12. června 2018 v 21:42 | Reagovat

1 hour payday loans <a href="https://cashadvanceonline.us.org">bad credit payday loans</a> 100 no fax payday loan <a href=https://cashadvanceonline.us.org>cash advance</a>

50 bsddrync bsddrync | E-mail | Web | 12. června 2018 v 23:10 | Reagovat

viagra prescription <a href="http://emtpartsstore.com/">buy real viagra online</a> generic viagra online <a href="http://emtpartsstore.com">buy viagra online</a>

51 aaqemefs aaqemefs | E-mail | Web | 14. června 2018 v 12:37 | Reagovat

cialis 20mg <a href="http://besiktasboschservis.com/">buy cialis</a> order cialis <a href=http://besiktasboschservis.com/>buy cialis</a>

52 nnremefs nnremefs | E-mail | Web | 14. června 2018 v 19:08 | Reagovat

cialis without a prescription <a href="http://fundeconp.org/">buy cialis online</a> cialis reviews <a href=http://fundeconp.org/>online cialis</a>

53 fnsemefs fnsemefs | E-mail | Web | Pondělí v 19:17 | Reagovat

viagra online <a href="https://holidayrentallorgues.com/">low cost viagra</a> viagra generic <a href=https://holidayrentallorgues.com/>viagra natural</a>

54 ccadrync ccadrync | E-mail | Web | Včera v 0:26 | Reagovat

generic viagra <a href="https://movietrailershd.org/">viagra generic</a> buy generic viagra online <a href="https://movietrailershd.org/">buy generic viagra online</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama