Prosím, komentáře přidávejte již na mou novou stránku Ells.cz -

tato stránka už nebude aktualizována

Díky :-)

Recenze: Cinder

4. srpna 2012 v 21:30 | Ells |  Recenze na knihy
Název: Cinder / Cinder
Autor: Marissa Meyer
Série: Měsíční kroniky / Lunar Chronicles
Díl: 1.
Počet stran: 386
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2012
Vazba: Měkká

Děj: Cinder je kyborg. Co je to kyborg? Představte si, že máte havárii. Jedinou možností, jak vám pomoci, je nahradit ty části těla, které už nebudou schopny normální funkce jako doposud, "robotickými" náhražkami. A právě tito kyborgové jsou losováni. K čemu? Náš svět sužuje příšerná nemoc - letumóza - na kterou není lék. Vědci se snaží přijít na to, jak zabránit hromadnému úmrtí a co víc. Snaží se zabránit tomu, aby zemřel jejich císař. Bohužel, pokroky nejsou téměř žádné.
A jak do toho zapadá již zmíněná Cinder? Tak, že byste to ve snu ani nečekali.

První dojmy z obálky:
Sakra. Ona je jiná, než ta originální. A mně se ta noha na podpatku tak líbila. I když... Ne, nelíbila se mi zase tak moc. Tal kost mi lezla na nervy. Bohužel ale byla lepší než ta naše česká. Plus má ale za tak krásné fialové pozadí. A za ten motiv takových... Jak to mám nazvat? Nejlepší bue říct, že myslím "to" co má Cinder na své pravé ruce. Ten účas ale působí kapánek divně. A bohužel jí ty šaty dělají boky. Ona nemá boky. Ona je plochá jako pravítko. Nemá ženské tvary. Proto u mě obálka ztrácí pár bodů. Přesto ale celkový dojem není špatný.

Hodnocení obálky: 6/10

Co jsem od knihy čekala:
Hodně. Očekávala jsem od ní hodně. Víte, když mi můj "šestý smysl" sdělí, že to bude FAKT dobrá kniha a že ji musím mít, tak to pokaždé stojí za to. A hádejte, co. Opět se mi mé očekávání vyplnilo.

Menší seznámení s knihou:
Kniha Cinder je prvním dílem ze série Měsíční kroniky. Tato série je plánována jako tetralogie a pokračování tohoto příběhu se bude jmenovat Scarlet. Slyšíte správně, bude. Kniha v originálu vyjde až v roce 2013. Sice už v únoru, ale ti co Cinder četli, mi jistě dají za pravdu, že je to úmor. Mimochodem... No, i když, to si nechám až k samotné recenzi. :)

O autorce:
Marisse Meyerové je 26 let. Na svém kontě má novelu "The Phantom of Linkshire Manor," která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin (Cats Curious Press, 2007), a je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. Marissa Meyerová je sympatická autorka s všeobecným přehledem, která si uvědomuje význam blogů i společenských médií a s chutí se propaguje (viz její foto v kostýmu princezny Zeldy!). Marissa má dva vysokoškolské tituly z oboru publikování a kreativního psaní, s důrazem na dětskou literaturu. Žije se svým snoubencem (a dvěma kočkami) v Tacomě ve státě Washington v USA.

Její web najdete na adrese www.marissameyer.com

Proč jsem si knihu vybrala:
Proč, proč... Protože jsem ji už dřív viděla v AJ a zaujala mě, proto když vyšla u nás, na seznam jsem ji zapsala téměř okamžitě. A vyčkávala. A vyčkávala. A znovu vyčkávala. A pak bum! Bylo to tady.

Recenze:
Když jsem knihu začala číst, byla jsem opravdu zmatená. Jak si mohla vytrhnout nohu? - To byla má první myšlenka, když jsem byla na začátku té úžasné knihy, co snad ani knihou není. Co tím chci naznačit? Určitě to, že autorčina fantazie je bezmezná. Já jsem zatím v žádné YA knize nečetla o světu, kde by byli roboti, kyborgové a společně s nimi koexistovali i lidé. Právě proto byl pro mě tento svět neuvěřitelně odlišný. A hlavně zajímavý. Pokud tedy hledáte něco originálního, o čem jste s největší pravděpodobností ještě nečetli, Cinder vás může upoutat stejně tak jako mě. Dávejte si ale pozor, na začátku vám může vyskákat nespočet otázek, doporučuji ale u knihy vydržet, protože vše potřebné se brzy dozvíte. Nebo alespoň já se všechno potřebné dozvěděla.

"Byl dostatečně zdvořilý na to, aby ji neupozorňoval, že má na čele skvrnu od vazelíny."
"Ó, to snad ne!"
"A co? Jsem mechanička. Ušpiním se. Jestli chtěl, abych se kvůli němu vyfintila, měl mi zavolat předem."

Na začátku mě zamrzelo, že je kniha psaná ve třetí osobě - tj. Cinder udělala to a tamto... Nelíbilo se mi to. A to vůbec. Vy mě už určitě znáte a víte, že mám raději knihy, kde se píše v osobě první a já mám úvahy hrdiny jako na dlani. Po pár stranách Cinder jsem ale zjistila, že mi to vůbec, ale vůbec nevadí. Tento styl psaní jenom podpořil to, co knize dávalo "šťávu". Byly zde popisovány především situace, kde se s postavami něco dělo. Úvahy, deprese a vůbec všechny vnitřní pochody zde byly je okrajově a já si smlsla především na přímé řeči a již výše zmiňovanému popisování situace. Třetí osoba zde byla ale záměrně. Autorka párkrát prostřídala pohled Cinder, prince Kaie a také "někoho" dalšího. To mi umožnilo seznámit se se světem Cinder ještě o trochu lépe. Co to tedy zapříčinilo? Neprostou nemožnost se od knihy odtrhnout. Jenže já hloupá chtěla knihu číst jen tehdy, když bylo kolem půlnoci. No, myslím, že si dokážete představit, jak to dopadlo. Má kovová lampička byla rozsvícená pěkně dlouho, případné mušky, které přitáhlo světlo bylo sežehnuty (a to doslova - výhoda toho, když se vám pokaždé lampička rozhoří jako v peci) a moje máma mě pokaždé musela upomínat, abych šla už konečně spát. Yep. To je potom legrace, co?

"Tohle není vznášedlo. Je to auto. Poháněné benzinem."
"Vážně? Myslela jsem, že auta byla víc... já nevím, asi nóbl."

Co mi přišlo zláštní, bylo pořád si připomínat, že je hlavní hrdinka Cinder na východě a v jejím okolí nejsou Evropané, ale Asiati. Ne, tím nemíním, že je to špatně, ale sami mi musíte dát za pravdu, že je to nezvyk. Proto, když byl na scéně princ Kai nebo kdokoli jiný, pořád jsem si je představovala jinak, než vypadali. Pro ty, co ale žijí v Asii to může být výhoda... Tedy až na Cinder, která Evropankou skutečně je.

"Nepřibližujte se s tím ke mně."
"Nebude to bolet, slečno Linh."
"To mě nezajímá. Nechte moji hlavu na pokoji. Já nejsem žádný z vašich pokorných dobrovolníků."

A teď konečně přišlo na řadu to, co jsem vám už chtěla sdělit v kolonce Menší seznámení s knihou. Pro vás to bude určitě odhalení, které byste nečekali (ha, ha). Kniha je moderním zpracováním Popelky. Tadá! Napovědět vám už ale mohl i název knihy. Cinder - Cinderella. Popelka. Mimochodem, může mi někdo říct, proč si pořád nedokážu zapamatovat, jak se to v angličtině píše? To by mě milá paní učitelka hnala... Ale teď zpět k příběhu. Ta podobnost s popelkou se mi na knize líbila snad nejvíc. Nemusím vám ale snad říkat, že i tak budete v několika okamžicích opravdu překvapeni. Cinder má s Popelkou společné opravdu jen takové ty hrubé základy. Tím míním... Posluhovačka své zlé nevlastní matky a jejich sester, princ... Odlišností ale může být už jen to, že jedna ze sester je hodná. Alespoň já jsem četla příběh popelky ve verzi, že obě sestry byly zlé. Jen pro zajímavost, další díly budou pokaždé o jiné hlavní hrdince a budou na motivy Červené Karkulky (Scarlet), Rapunzel - ne, počeštěná Locika se mi opravdu nelíbí (Cress) a Sněhurky (Winter). Já nevím jak vy, ale už tyto skutečnosti mi přivodily husí kůži.

"Něco mi tady chybí."
"Co? Co vám tam chybí?"
"Malá zelená světluška."

Ještě bych chtěla poukázat na to, že by se vám mohlo líbit, jak dokáže být Cinder a hlavně Kai sympatický. Nebo alespoň mě sympatičtí připadali. Myslím, že je to rozhodně lepší, než když máte celou dobu chuť hlavní hrdiny zabít. Cinder ani Kai si na nic prostě nehráli. Očekávali to nejhorší a já vím, že bych to neměla říkat, ale právě tahle vlastnost dělá hlavní hrdiny opravdu sympatické. Ten, kdo očekává od světa to nejhorší, je také nejlépe připravený. To mi připomnělo Hostitele a větu "Jen blázni mohli přežít. Normální lidé neměli šanci." Nebo alespoň tak nějak to tam bylo.

"Neměl byste mít ochrannou masku?"
"Pročpak? Jste nemocná?"

Myslím, že je načase poukázat i na negativa. Nebo spíš negativum. Připadalo mi, že u pár pasáží se autorka inspirovala pohádkovým příběhem popelky až příliš. Opravdu, pár věcí bylo na dystopii až příliš růžových. Bum! A najednou je všechno v pohodě. Tohle by se v dystopiích stávat nemělo. Opravdu ne. To je z části ten důvod, proč jsem knize trochu ubrala na hodnotě. Dalším důvodem ale bylo, že jsem postrádala tu potřebnou jiskru, co by knihu udělala takovou, jaké je třeba Hunger Games, Banka těl, Twilight (ne, této posedlosti se
opravdu nikdy nezbavím), nebo třeba Vampýrská akademie. To ale neznamená, že mě kniha zklamala. Naopak. Od knihy jsem očekávala hodně a ona mi také hodně dala. Dokonce víc, než jsem očekávala.

Poučení:
I když se zdá, že už je všechno beznadějné, může přijít světlo.

Závěr:
Ti, co nad knihou pořád váhají, váš strach je zbytečný. Jděte do toho. Kniha je opravdu úžasná a originální. Hodí se hlavně pro ty, co mají rádi dystopie a jejich spád, drsnost (ok, té tady není tolik, kolik by bylo za potřebí, ale určitá dávka se knize bohudík dostala) a poutavost. NENÍ JEN PRO TEENAGERY. Proto pokud jste už starší, ničemu to nevadí.

PS: Krásným BookTrailerem to jen začíná. :)




Celkové hodnocení: 9/10



*Děkuji za poskytnutí recenzního výtisku nakladatelství Egmont



 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (853)
Zobrazit starší komentáře

801 ElenaGolunovaOfficial ElenaGolunovaOfficial | E-mail | Web | 13. března 2018 v 0:07 | Reagovat

Все желающие, заходите к нам на официальный сайт сайт https://golunova-elena.ru/ Елены Голуновой.

Добро пожаловать на официальный сайт Елены Голуновой.

Тут вы сможете задать любой волнующий Вас вопрос сильнейшему экстрасенсу 13 битвы экстрасенсов.
Официальный сайт Елены Голуновой

Здравствуйте! Меня зовут Елена Голунова, я приветствую Вас на своем официальном сайте! Здесь Вы найдете информацию обо мне и фотографии, а так же через мой сайт вы сможете задать мне вопрос пройдя тест.

Я урожанка Новосибирска и мне 43 года, экстросенсорикой я занимаюсь очень давно в основном черная магия меня интересует которая не менее эффективна чем белая магия.

У меня трое сыновей, Влад который Кадони 25-и лет, до него Виктор Голунов и средний сын Дмитрий которому 15 лет и он уже обладает способностями.

Наш сайт  https://golunova-elena.ru/

802 GrandTournament GrandTournament | E-mail | Web | 13. března 2018 v 3:36 | Reagovat

Hiwith http://www.turnir.grand-casino.coca.bz/en/view/463 !
Winter has come and We have now geared up items for you personally:
2 400$ - prize fund!
1 000$ - initial position prize!

This is whatever they say about us and some critiques:
[youtube]cV3a_63cHVg[/youtube]
<a href=https://youtu.be/ykEzAGrWTZU>Harrah's Gulf Coast Hotel And Casino</a>
Tournament on bets amount
Video games: Slot and Keno
Participating in tournament: wager from 0.01$

Terms and guidelines of Event:
- The player receives routinely into tournament desk and gets It really is participant no matter if this guess wins or no.
- For winning in Event it's necessary to generate the utmost quantity of bets.
- If two or even more members possess the very same bets amount, the higher posture takes who bought it initially.
- A desk reveals: spot inside the tournament, login of each participant and the result of guess quantity.
- The column «Prize» has two formats of prizes: the 1st for all gamers, the 2nd for Vip players.
- Reward prizes are accrued with wager 35 for all players and thirty for Vip gamers.

Best regards,  http://grand-casino.coca.bz

803 Nrvnxpzu Nrvnxpzu | E-mail | 15. března 2018 v 13:11 | Reagovat

Trump vaya a terminar con las relaciones transatlánticas, que son necesarias para la estabilidad del mundo, pero opinó que en materia de seguridad y de defensa, será necesario un examen detallado, según las intenciones del presidente electo.“Un chiste puede no ser gracioso pero tener formulación de chiste.inada a impulsar la liberación de los pueblos americanos, sojuzgados por tiranías militares y oligárquicas.
<a href="http://www.aqa3.es/D-stylizacje-z-new-balance.html"  title="stylizacje z new balance" alt="stylizacje z new balance">stylizacje z new balance</a>
<a href="http://www.roonrent.in/shop.php?Zapatillas=puma-zapatillas-rihanna">puma zapatillas rihanna</a>
<a href="http://www.enyma.fr/D-new-balance-420-zwart-grijs.html" title="new balance 420 zwart grijs" alt="new balance 420 zwart grijs">new balance 420 zwart grijs</a>

Y habrá personas que a lo mejor no comparten la fe o suspenden el juicio acerca de Dios pero .“Nuestro Grupo Parlamentario ha detectado que las nuevas plantaciones de viñedos de los.
elebró en el hotel de concentración de la selección y acabó ebrio, según las fotos y los testimonios publicados este miércoles por el diario sensacionalista The Sun.

804 LlmLycle LlmLycle | E-mail | Web | 19. března 2018 v 18:41 | Reagovat

real viagra for sale
<a href="http://buyviaqra.com/">buy viagra</a>
viagra ingredients
<a href=http://buyviaqra.com/>cheap viagra</a>  OK’

805 Claravom Claravom | E-mail | Web | 23. března 2018 v 1:11 | Reagovat

Высотное оборудование должно удовлетворять ряду техниче¬ских требований, которые можно классифицировать следующим образом.
1. Функциональные требования, содержащие необходимые но-минальные значения физиолого-гигиенических норм параметров воздуха в ГК с указанием допустимых отклонений (физиолого-гигиенические нормативы были перечислены выше).
2.Физико-технические требования. Эта группа требований учитывает реальные условия применения агрегатов высотного оборудования на самолете. В частности, подчеркивается, что все элементы оборудования должны быть работоспособны:
а) в диапазоне температур от —60 до +80°С, а некоторые из них — и при температурах более +80° С;
б) при относительной влажности воздуха 95—100% также <a href=https://baraholka.onliner.by/viewtopic.php?f=591&t=20564883&p=97531179#p97531179>купить леса строительные бу минск</a>
в) при вибрациях с частотой от 5 до 300 Гц, и более с ампли¬тудой, при которой длительные перегрузки могут достигать 4g, а кратковременные— 10g.
Если отдельные агрегаты размещены на самолете вне герме¬тической части фюзеляжа, то они должны быть работоспособны при атмосферном давлении, равном давлению на наибольшей крейсерской высоте полета, вплоть до рабочего потолка.
Весь комплекс высотного оборудования должен быть тропикоустойчивым, сохранять свои параметры в пределах установлен¬ных допусков после воздействия ударных перегрузок.
3. Эксплуатационные требования. Указанная группа требова¬ний определяет надежность работы, размещение и удобство об¬служивания оборудования как на земле, так и в полете. К ним в первую очередь относятся:
а) рациональное размещение всего оборудования на самоле¬те, обеспечивающее легкий доступ и сравнительную простоту об¬служивания, демонтаж и установку, удобство пользования в по¬лете;
б) обеспечение плавучести самолета при вынужденной посад¬ке на воду путем автоматического закрывания всех выпускных и предохранительных клапанов системы регулирования давления;
в) автоматизация всех процессов регулирования заданных физиолого-гигиенических параметров с одновременным обеспечением дублированного ручного (дистанционного) управления;
г) надежность и долговечность всех систем и отдельных агрегатов, возможность их резервирования и дублирования и <a href=https://baraholka.onliner.by/viewtopic.php?t=21167690>купить леса строительные в беларуси с доставкой</a>;
д) гарантийный и общетехнический ресурсы элементов систем, а также межремонтный срок службы, который должен быть равен межремонтному сроку службы планера самолета;
е) возможность того или иного вида непрерывного контроля за работоспособностью отдельных агрегатов и систем в целом;
ж) необходимость установки контрольно-измерительной аппаратуры и приборов для контроля и управления высотным оборудованием;
з ) взаимозаменяемость отдельных агрегатов;
и) периодичность технического обслуживания элементов высотного оборудования, которая должна соответствовать перио¬дичности регламентных работ, действующей в гражданской авиации.

806 nathanielzg4 nathanielzg4 | E-mail | Web | 27. března 2018 v 3:58 | Reagovat

Blog with daily sexy pics updates
http://hotpic.erolove.in/?post-peyton
live indian channels teen gizli drunk on cum vedios gujarati fuck my zone lyrics young buck

807 jonith1 jonith1 | E-mail | Web | 27. března 2018 v 5:38 | Reagovat

New project
http://blondesex.twiclub.in/?epoch.aniya
erotic statues erotic telugu stories adults movies erotic intercourse erotic networks

808 BrdLycle BrdLycle | E-mail | Web | 31. března 2018 v 3:44 | Reagovat

Gordon sets stove on fire in front of daughter during Late Late Show cooking challenge Not his finest moment David Beckham shows off 'a nice little gift with love from Manchester' after United send him and his kids new Adidas shirts Familiar colour SPOILER ALERT! generic viagra no prescription <a href="https://nadinekube.com/">cheap viagra</a> viagra free sample <a href=https://nadinekube.com/>generic viagra</a>  Food and Drug Administration approved the use of chemotherapy-impregnated wafers, which can be applied by the neurosurgeon at the time of surgery. OK’

809 charlieax11 charlieax11 | E-mail | Web | 31. března 2018 v 10:08 | Reagovat

Gay porn from social networks  
http://gayarab.erolove.in/?profile-bilal
  your gay online gay chat gay marriage laws gay kid gay public

810 earnestinerr1 earnestinerr1 | E-mail | Web | 31. března 2018 v 18:40 | Reagovat

Unsparing porn galleries    
http://matures.net.erolove.in/?facebook_madison
  ass wide open # 4 spanish bird flu mans body exhumed porn diamond foxx fucking girls

811 avatz60 avatz60 | E-mail | Web | 1. dubna 2018 v 22:26 | Reagovat

My latest pron blog    
http://milf.erolove.in/?facebook_mireya
  playboy playmate video calendar 2003 list of fmcg company in india brown-eyed girl lyrics wanking in stockings

812 LrjFeatt LrjFeatt | E-mail | Web | 3. dubna 2018 v 4:05 | Reagovat

There are many symptoms of black mold poisoning, and they can easily be mistaken for other medical conditions. female viagra cream <a href="http://viagraforsalebrc.com/">viagra for sale online</a> how long does viagra last <a href="http://viagraforsalebrc.com/">herb viagra for sale</a>  Up to one-third of cases of painful gallstones may be related to genetic factors. OK’

813 viagra without a doctor prescription viagra without a doctor prescription | E-mail | Web | 3. dubna 2018 v 17:31 | Reagovat

how many people have asthma gastric ailments
http://edwithoutdoctors.com viagra without a doctor prescription
what is a gi problem most common gastrointestinal diseases
<a href="http://edwithoutdoctors.com">viagra without a doctor prescription</a>

814 BruceCoria BruceCoria | E-mail | 7. dubna 2018 v 15:41 | Reagovat

Hello. And Bye.

815 KevinNug KevinNug | E-mail | Web | 12. dubna 2018 v 22:12 | Reagovat

Алкоголизм и Ламинин, но знайте http://1541.ru что AminoPure дешевле в 3-7 раз и сильнее в 2 раза по эффективности чем laminine LPGN, основа ламинина и AminoPure разработана д-ром Эскеланд, технология одна, сырье одно

Dartma Tavan + Dartma Tavanlar Bakida, Azerbaycanda. Temir ve tikinti. Натяжные потолки в Баку Азербайджан +994 (55) 577-00-01 email: time4soft.com@gmail.com Купить натяжные потолки, Французские, Немецкие, Китайские, Глянцевые, Бесшовные, Матовый, Глянцевый, зеркальный, Сатиновый, Двухуровневый, Парящий, Одноуровневый потолок

816 johnnytb3 johnnytb3 | E-mail | Web | 22. dubna 2018 v 19:27 | Reagovat

Porn gay play  
http://men.sexblog.pw/?info-jose
  gay strippers gay rainbow gay spa gay camp gay art prints

817 KevinNug KevinNug | E-mail | Web | 24. dubna 2018 v 8:07 | Reagovat

Dartma Tavan,Dartma Tavanlar Bakida,Azerbaycanda. Temir ve tikinti. Натяжные потолки в Баку Азербайджан +994 (55) 577-00-01 email: time4soft.com@gmail.com Купить натяжные потолки, Французские, Немецкие, Китайские, Глянцевые, Бесшовные, Матовый, Глянцевый, зеркальный, Сатиновый, Двухуровневый, Парящий, Одноуровневый потолок

Желающих зарабатывать Много, по нарастающей, в пассиве, без Копейки вложений, без знаний интернета или со знаниями, с уникальным продуктом для здоровья, известным во всем мире аналогом ламинина, но дешевле в 4 раза и более эффективным, без обязательных покупок, можно с приглашениями, а можно и абсолютно без приглашений, жду в скайпе evg7773
Звучит как сказка. Но таковым является на деле. Долго искал. Нашел.
Приглашаю.

818 latishaym18 latishaym18 | E-mail | Web | 25. dubna 2018 v 17:27 | Reagovat

Perfectly started fresh conjure up:
http://margarita.w.telrock.org

819 Alemo Alemo | E-mail | Web | 25. dubna 2018 v 23:36 | Reagovat

http://www.autoss.ru/ - Трасологическая экспертиза при ДТП

820 btdAmoky btdAmoky | E-mail | Web | 26. dubna 2018 v 14:11 | Reagovat

soft tab viagra <a href="http://officialsaintsnflproshop.com/#">viagra for men</a> drug viagra generic viagra

821 dbajoirl dbajoirl | E-mail | Web | 26. dubna 2018 v 17:57 | Reagovat

buy discount viagra online <a href="http://download4os.com/#">viagra doses</a> viagra reviews <a href=http://download4os.com/#>where to buy viagra</a>

822 viagra without a doctor prescription viagra without a doctor prescription | E-mail | Web | 29. dubna 2018 v 2:53 | Reagovat

mesothelioma treatment asthma control
http://edwithoutdoctors.com/# viagra without a doctor prescription
treatment for joint inflammation hair loss stop
<a href="http://edwithoutdoctors.com/#">viagra without a doctor prescription</a>

823 mmkUnloxy mmkUnloxy | E-mail | Web | 29. dubna 2018 v 12:10 | Reagovat

auto payday loans <a href="https://ttsitworldwide.com/#">payday loan nevada</a> american advance payday loans <a href="https://ttsitworldwide.com/#">nevada payday loans</a>

824 bysLeart bysLeart | E-mail | Web | 29. dubna 2018 v 22:31 | Reagovat

online payday loans direct lender <a href="https://cashadvanceonline.us.org/#">loans</a> bad credit loans andnot payday loan <a href=https://cashadvanceonline.us.org/#>loans</a>

825 bsnurbart bsnurbart | E-mail | Web | 30. dubna 2018 v 23:37 | Reagovat

cash advance glendale ca https://nofaxnoteletrackpaydayloans.us/
cash-2-u loans petersburg va <a href=https://nofaxnoteletrackpaydayloans.us/#>loans</a>

826 RichardBeics RichardBeics | E-mail | Web | 1. května 2018 v 8:49 | Reagovat

瑋澄資訊-全台最強SEO│全台首創無限組關鍵字│保證排名最多組 http://tw-seo.com/

827 MatthewShawl MatthewShawl | E-mail | 1. května 2018 v 14:41 | Reagovat

Hello. And Bye.

828 generic viagra generic viagra | E-mail | Web | 2. května 2018 v 2:05 | Reagovat

stress asthma asma medical
http://generic-sildenafil.us.com/# generic viagra
sinus allergies food allergy recipes
<a href="http://generic-sildenafil.us.com/#">sildenafil citrate</a>

829 ndgemefs ndgemefs | E-mail | Web | 5. května 2018 v 5:03 | Reagovat

viagra overdose <a href="http://viagapharmaked.com/#">generic viagra online</a> how to use viagra <a href=http://viagapharmaked.com/#>viagra dosage</a>

830 bdcemefs bdcemefs | E-mail | Web | 9. května 2018 v 0:27 | Reagovat

canadian viagra <a href="http://usa77www.com/#">viagra overnight</a> cheap viagra from india <a href=http://usa77www.com/#>cheap generic viagra</a>

831 nnzLeart nnzLeart | E-mail | Web | 10. května 2018 v 22:37 | Reagovat

direct lender payday loans <a href="https://paydayloans-online.us.org/#">fast payday loans</a> direct lenders online <a href=https://paydayloans-online.us.org/#>bad credit personal loans not payday loans</a>

832 llqUnloxy llqUnloxy | E-mail | Web | 11. května 2018 v 16:19 | Reagovat

direct loan lenders online <a href="https://cashloansonline.us.org/#">best payday loans</a> credit loans <a href="https://cashloansonline.us.org/#">instant payday loans</a>

833 brtshacy brtshacy | E-mail | Web | 18. května 2018 v 2:58 | Reagovat

quick loans bad credit <a href="https://applycheckloan.com/">fast loans</a> small loans <a href=https://applycheckloan.com/>online loans</a>

834 baafreede baafreede | E-mail | Web | 18. května 2018 v 5:39 | Reagovat

payday loan lenders no teletrack <a href="https://applygoleader.com/">online payday loans</a> online loans monthly payments <a href="https://applygoleader.com/">online payday loans</a>

835 bdxemefs bdxemefs | E-mail | Web | 28. května 2018 v 1:52 | Reagovat

viagra sale <a href="http://officialsaintsnflproshop.com/#">online generic viagra</a> online viagra <a href=http://officialsaintsnflproshop.com/#>buy viagra</a>

836 bcvzilla bcvzilla | E-mail | Web | 5. června 2018 v 11:57 | Reagovat

cialis <a href="http://cialisoakdm.com/#">generic cialis</a> cialis generic <a href=http://cialisoakdm.com/#>order cialis</a>

837 sdbdrync sdbdrync | E-mail | Web | 5. června 2018 v 19:16 | Reagovat

cialis 10mg <a href="http://hopcialisraj.com/#">buy tadalafil</a> cialis cost <a href="http://hopcialisraj.com/#">cheap tadalafil</a>

838 bzyemefs bzyemefs | E-mail | Web | 6. června 2018 v 19:25 | Reagovat

viagra uk <a href="http://loviagraosn.com/#">buy cheap viagra</a> viagra 50mg <a href=http://loviagraosn.com/#>viagra alternative</a>

839 plodrync plodrync | E-mail | Web | 7. června 2018 v 13:27 | Reagovat

viagra purchase <a href="http://menedkkr.com/#">free viagra</a> discount viagra <a href="http://menedkkr.com/#">viagra online</a>

840 bfiemefs bfiemefs | E-mail | Web | 7. června 2018 v 20:13 | Reagovat

viagra samples <a href="http://viagraocns.com/#">buy viagra online at</a> viagra for men <a href=http://viagraocns.com/#>buy cheap viagra online</a>

841 nfkzilla nfkzilla | E-mail | Web | 8. června 2018 v 0:53 | Reagovat

viagra generic <a href="http://viagracefo.com/#">buy generic viagra</a> viagra brand <a href=http://viagracefo.com/#>buy viagra</a>

842 pazzilla pazzilla | E-mail | Web | 8. června 2018 v 23:34 | Reagovat

effects of viagra <a href="http://viagrapfhze.com/#">viagra online without prescription</a> where to buy viagra <a href=http://viagrapfhze.com/#>online viagra</a>

843 ndgdrync ndgdrync | E-mail | Web | 9. června 2018 v 12:59 | Reagovat

buy viagra professional <a href="http://bitcapblog.com ">viagra dose</a> what would happen if a girl took viagra <a href="http://bitcapblog.com">canadian pharmacy viagra</a>

844 canadian pharmacies canadian pharmacies | E-mail | Web | 9. června 2018 v 18:39 | Reagovat

hair dropping problem digestive system conditions
<a href=http://onlinedrugstore.us.org>online pharmacy</a>
common disorders of the large intestine chemical dependency treatment
<a href="http://canadian-drugstore.us.org">canadian pharmacies</a>

845 nnsemefs nnsemefs | E-mail | Web | 10. června 2018 v 3:02 | Reagovat

where to buy viagra <a href="https://aluixnetwork.com/">cheap viagra uk</a> buy viagra now <a href=https://aluixnetwork.com/>viagra plus</a>

846 nreemefs nreemefs | E-mail | Web | 10. června 2018 v 23:03 | Reagovat

online pharmacy viagra <a href="http://susamsokagim.com">free viagra sample</a> viagra samples <a href=http://susamsokagim.com>buy viagra online</a>

847 xcbdrync xcbdrync | E-mail | Web | 11. června 2018 v 10:59 | Reagovat

buy cheap viagra <a href="http://emtpartsstore.com/">online viagra</a> canada viagra <a href="http://emtpartsstore.com">viagra generic</a>

848 nfgemefs nfgemefs | E-mail | Web | 11. června 2018 v 15:30 | Reagovat

canadian viagra <a href="http://mo-basta.org">cheap generic viagra</a> viagra pills <a href=http://mo-basta.org>best generic viagra</a>

849 bsdemefs bsdemefs | E-mail | Web | 13. června 2018 v 13:15 | Reagovat

personal loans online <a href="https://onlinepaydayloan.us.org">online payday loans direct lenders</a> check into cash <a href=https://onlinepaydayloan.us.org>online payday loans</a>

850 dwayneac1 dwayneac1 | E-mail | Web | Pátek v 6:20 | Reagovat

Alluring self shots    
http://toys.adultnet.in/?exclusive_julie
  movie cast chloe candid sex pingry school adult video casting porn video of a monster alian fucking a small henti chick

851 kariwz18 kariwz18 | E-mail | Web | Pátek v 18:21 | Reagovat

Shemale erotic  
http://asianshemales.replyme.pw/?page-nathalie
  ts dating seamale sex free she mal ladyboy transexuals

852 Roberthoido Roberthoido | E-mail | Sobota v 3:01 | Reagovat

soulful site Jarle Thorsen Unaico SiteTalk

853 nmndrync nmndrync | E-mail | Web | Úterý v 1:16 | Reagovat

tadalafil 20mg <a href="http://cialisserfher.com/ ">generic cialis online</a> cialis soft <a href="http://cialisserfher.com/">cialis online</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama