Prosím, komentáře přidávejte již na mou novou stránku Ells.cz -

tato stránka už nebude aktualizována

Díky :-)

Recenze: Útulek pro padlé ženy

20. srpna 2012 v 19:28 | Ells |  Recenze na knihy
Název: Útulek pro padlé ženy / The Whores' Asylum
Autor: Katy Darby
Počet stran: 446
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2012
Vazba: Pevná

Děj:
Edward Fraser = budoucí kněz nebo akademik. Stephen Chapman = budoucí medik zaměřený na "ženské rozmnožovací orgány". Dva muži, tak rozdílní a plni protikladů mezi sebou najdou kupodivu velmi silné pouto přátelství. Nacházíme se "někde" v období na počátku první světové války - o tom ovšem tato kniha není. Edward Fraser nám vypráví svůj životní srdcervoucí příběh sahající od jeho studentských let přes tragédii Antonia Valentiho, pohled Henryho Herewarda, po zpověď Stephena Chapmana a Anny Sadlerové.
Ptáte se, jestli je to nudný příběh, který ani nestojí za zmínku? Ne, to určitě ne. Je to příběh, který vás překvapí, zarmoutí, obohatí novými zkušenostmi a poznáním.

První dojmy z obálky:
Řeknu vám to popravdě. Obálku jsem shlédla až po přečtení knihy. Myslím v elektronické podobě - měla jsem pracovní výtisk. Mě osobně by v obchodě asi vážně nezaujala, ale to já nemůžu hodnotit, protože do této doby jsem neměla o historické knihy vůbec zájem. No, i když je pravda, že Pýcha a předsudek a Na Větrné hůrce jsem si prostě koupit musela. Pro lidi, co mají rádi takovou tu knižní klasiku (i když vážně nevím, jestli se to mezi klasiku počítá, když je to kniha vydaná v roce 2012 (Knižní klub chválím už jen z toho důvodu, jak rychle knihu vydali), je tato obálka ale určitě lákavá a je naprosto shodná s tématem. Proto palce nahoru. :)

Hodnocení obálky: 9/10

Co jsem od knihy čekala:
Třetí osoba, nudné prokousávání knihou, nic pro mě... Ale TOHLE mě překvapilo opravdu hodně.

Menší seznámení s knihou:
Útulek pro padlé ženy je kniha sepsaná z pamětí Edwarda Frasera, který skutečně žil a vůbec, všichni v knize žili. Nebo jsem to tak alespoň pochopila. Zdá se téměř neuvěřitelné, že celá ta kniha je napsána podle skutečné události. i když, to už tu recenzuji, raději tedy přeskočíme dál.

O autorce:
Katy Darby studovala anglickou literaturu na Somerville College v Oxfordu. Vzali ji na univerzitu tvůrčího psaní na v Anglii, kde získala cenu Davida Highama. Momentálně vyučuje psaní novel a románů na City University. Žije v Londýně.

Její web: http://www.katydarby.com/

Proč jsem si knihu vybrala:
Chtěla jsem si rozšířit obzory a tohle byl jediný způsob, jak se k tomu dokopat. Chápejte, ty výčitky typu "dostala jsi něco ke zpracovaní, tak to musíš přečíst" zaberou pokaždé, ať už dřív nebo později. Tentokrát to tedy bylo později, ale to už zase předbíhám... ProstěJsem si chtěla přečíst knihu tohoto typu a reading copy představovala tu nejlepší možnost.

Recenze:

Po přečtení knihy mám tolik dojmů, že ani nevím, jak je všechny vypsat sem na stránku, jelikož jsem z přečtení knihy celkem vyšťavená. Upřímně jenom doufám, že pochopíte, co se vám budu pokoušet sdělit. :D Tak... Teď můžu začít psát.



"S radostí tě poznávám, Chapmane.
Jmenuji se Edward Fraser.
Jak to vypadá, budeme se dělit o tohle doupě.
Půjdeš dál?"

Trvalo mi značně delší dobu, než jsem uchopila knihu do rukou a s protočením očí začala číst. Neočekávala jsem mnoho, prostě jen dílo, které mě nebude bavit, při nejlepším to bude příjemná oddychovka. Jenže už po prvních stranách se mé přesvědčení začalo vytrácet. No, vlstně už po první větě... Očekávala jsem 3. osobu, kterou s oblibou někteří autoři píšou, nevěděla jsem, že je to podle skutečné události a proto mě opravdu překvapilo, když jsemu viděla věty psané v první osobě. Nebudu vám lhát, velmi mě to potěšilo. Tento styl mám radši, protože do postav se tak snadno vcítím. V této knize to nebyl absolutně žádný problém a já začala ignorovat zvuky okolí. Už tato skutečnost značí, že knihu budu brzy považovat minimálně za lepší průměr a bohudík se tomu tak i stalo. Celý příběh je psán stylem vyprávění a vy vlastně čtečte paměti Edwarda Frasera. I když udělal mnoho chyb, já samotná si s ním vytvořila jisté pouto a celkem jsem si ho oblíbila. A ještě zvláštnější je vědět, že opravdu existoval.

"Poslyšte, taky byste si mohl očistit ty zablácený boty, a vůbec.
Ten koberec je nový, víme?"


Samozřejmě styl je jen jedna z těch mnoha informací, které potřebujete vědět, abyste si knihu přečetli. Neočekávejte žádná fantasy - to už jste doufám vyrozumněli, ale pro jistotu to zopakuji, protože se mi už stalo, že jsem doporučila jednu "normální knihu" a daná osoba mi vyčinila, že to není nic z toho, co čekala. To, že se jí i přesto kniha líbila, je už věc vedlejší. Chci vám prostě sdělit, že to není obyčejný příběh (ha, ha, už se celkem dost opakuju, že?), ale ten typ knihy, po jejímž dočtení máte takový ten prázdný pocit, který značí pozitivní názory. Netvrdím, že je to něco epického, jen je to kniha, kniha, která stojí za více přečtení a která by měla zaujmout.

"Nech mě tady, starý brachu.
Teď už to zvládnu.
Nedělej si starosti, už se nepokusím podvést osud.
Poznám, kdy jsem prohrál."



Chtěla jsem se hlavně zmínit o tom, že je kniha hned na začátku psána tak, abyste byli v obraze (kdopak četl Smečku a byl ze začátku celý na větvi z toho, že vůbec neví o co jde?). Tohle jsem velmi ocenila, zejména z toho důvodu, že můj mozek se opravdu nerad namáhá, když musí všechny dílky puzzle skládat dohromady sám. A jsem si jistá, že nebude jediný. :)



"Co to bylo?"
"Zůstaň ležet. Nevstávej."
"Zdálo se mi to, Stephene? Ten křik?"

Jsem si ale jistá, že vás bude zajímat i to, jak moc je kniha shodná s tím, co "bylo". V tomto směru nemusíte mít žádné starosti. Kniha je napsána tak, že jsem neměla ani nejmenší pochybnosti ohledně prostředí a vůbec celé té společnosti. Působilo tona mě velmi realisticky a já nevím jak vy, ale já si dobrou knihu představuji přesně takto. Právě díky této skutečnosti se mi četla velmi lehce a opravdu jsem neměla ani sebemenší nutkání knihu odložit.

"Nu, mladý pane doktore.
Domyslela jsem si, že jste nepřišel na společenskou návštěvu.
Nebo že byste si chtěl znovu pronajmout pokoj, kde jste se tuhle v noci prospal?"
"Přišel jsem vyrovnat dluh."

Nevím, jestli se to dá počítat negativum, ale... Mně prostě přijde až neuvěřitelné, co se v té knize dělo. Jenom třešničkou na dortu je Edward se Stephenem a jejich přátelství. Já nevím, ale nějak to postrádá logiku. Vím, že se to skutečně stalo, ale prostě tomu nejde věřit. Na jedné straně mi přijde věrohodné prostředí, ale na straně druhé mi pár věcí nesedí. Chvilkami mi to kazilo celkový dojem, protože jsem nad tím přemýšlela víc, než je zdrávo. Proto knize nedávám plný počet bodů, neznamená to však, že se mi nelíbila. Proto čtěte, čtěte a čtěte. :)

Poučení:
Poučení? Ehm... Vypisovat je tu všechna by mi zabralo asi celý rok. Nechcete si to raději přečíst? :D

Závěr:
Tato kniha se hodí rozhodně víc pro dospělé, nehodí se pro teenagery, kteří mají rádi fantasy, YA, dystopie a další podobné žánry, protože tato kniha je s historie a je spíš "obyčejného" typu. Pokud si ale chcete stejně jako já rozšířit obzory, nebo máte jednoduše rádi tento typ knih, měli byste si ji přečíst. Určitě vás nezklame. :)



Celkové hodnocení: 8/10

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 myanmar myanmar | Web | 21. srpna 2012 v 12:29 | Reagovat

Obálkou by mě kniha nejspíš také nezaujala, ale mám ráda knihy z tohoto období, takže si ji půjčím :)

2 Ells Ells | Web | 21. srpna 2012 v 15:20 | Reagovat

[1]: Dobrá volba. ;-)

3 Nells Nells | Web | 22. srpna 2012 v 10:58 | Reagovat

Docela mě zaujala, ale jestli si ji přečtu, ještě nevím. Možná někdy v budoucnu! Momentálně je můj seznam knih, co chci přečíst už dost velký a nechce se mi ho moc zvětšovat! :-) Nicméně super recenze!!!

4 Rebekah. Rebekah. | Web | 23. srpna 2012 v 20:58 | Reagovat

Nejdřív chci říct, že moc hezky píšeš.

Knížka mě podle tvé recenze zaujala. Možná si ji půjčím, mám ráda knížky z historie. Líbila se mi knížka z osmnáctého století Nancy Storace, příběh jsem si prožívala s ní :) Taky mám radši knížky psané v první osobě, líp se mi to čte a jak říkáš, lépe se do postav vcítím. Nejspíš si ji přečtu, najednou mám takovou POTŘEBU vědět o co v té knížce jde! :D

PS. Dostalo mě to s tou Smečkou... Měla jsem z ní stejný pocit jak říkáš :D

5 Liz Dream Liz Dream | E-mail | Web | 23. srpna 2012 v 22:34 | Reagovat

Nemáš vůbec za co, já děkuji tobě!!:)) A to s těmi penězmi jsem si taky říkala, no :D, ale budu mít svátek a navíc budou Vánoce, tak budu muset být hodná. :):DDD Snad aspoň něco z toho dostanu. :))

6 Martheen Martheen | Web | 20. září 2012 v 15:51 | Reagovat

Právě mám tuhle knihu rozečtenou... Obálka je opravdu ošklivá, ale originální se mi moc líbila.

7 Bbecevelty Bbecevelty | E-mail | Web | 22. září 2017 v 12:53 | Reagovat

home loans today
<a href="http://paydayvax.org/">payday loans online</a>
instant payday loans
<a href="http://paydayvax.org/">payday loans online</a> ’

8 Fvvssquisk Fvvssquisk | E-mail | Web | 23. září 2017 v 12:30 | Reagovat

generic cialis fast shipping
<a href="http://cialisoanzb.com/">cheap cialis</a>
cialis for sale
<a href="http://cialisoanzb.com/">cialis</a> ’

9 BhnjJaiply BhnjJaiply | E-mail | Web | 26. září 2017 v 1:09 | Reagovat

recreational viagra
<a href="http://viagracekan.com/">buy viagra</a>
viagra testimonials
<a href=http://viagracekan.com/>buy viagra</a> ’

10 BbnhabenuE BbnhabenuE | E-mail | Web | 26. září 2017 v 1:14 | Reagovat

viagra prices
<a href="http://viagrakjkmn.com/">generic viagra</a>
canada viagra generic
<a href=http://viagrakjkmn.com/>viagra</a> ’

11 Lewfhtyday Lewfhtyday | E-mail | Web | 26. září 2017 v 5:46 | Reagovat

viagra online without prescription
<a href="https://viagrawasdc.com/">generic viagra</a>
where to buy viagra
<a href="https://viagrawasdc.com/">viagra</a> ’

12 DrvpbannelA DrvpbannelA | E-mail | Web | 27. září 2017 v 9:48 | Reagovat

buy name brand viagra - http://viagraonszb.com/
order viagra <a href="http://viagraonszb.com/">viagra</a> ’

13 Fvthsevelty Fvthsevelty | E-mail | Web | 29. září 2017 v 9:51 | Reagovat

unsecured personal loans bad credit
<a href="https://cashrvyn.com/">payday loans</a>
are online payday loans
<a href="https://cashrvyn.com/">payday advance</a> ’

14 IkmeGepome IkmeGepome | E-mail | Web | 29. září 2017 v 10:20 | Reagovat

payday loans without teletrack
<a href="https://paydayrvjlo.com/">online payday loan</a>
bar none payday loans
<a href=https://paydayrvjlo.com/>payday cash loan</a> ’

15 Febbevelty Febbevelty | E-mail | Web | 1. října 2017 v 6:01 | Reagovat

no credit check
<a href="https://paydaykmae.com">cash advance america</a>
online payday loans instant approval
<a href="https://paydaykmae.com">payday loans</a> ’

16 FwjjGepome FwjjGepome | E-mail | Web | 4. října 2017 v 14:17 | Reagovat

bad payday loans
<a href="https://paydayllae.com/">payday loans no credit check</a>
personal loan calculator
<a href=https://paydayllae.com/>fast payday loans</a> ’

17 KmrcnLeart KmrcnLeart | E-mail | Web | 18. října 2017 v 13:53 | Reagovat

instant payday loans - https://paydaycnrs.net/
authorized payday loan <a href=https://paydaycnrs.net/>payday loan</a> ’

18 Vsumdastem Vsumdastem | E-mail | Web | 5. listopadu 2017 v 6:58 | Reagovat

brand viagra medicine - http://sexviagen.com
cheap no prescription viagra <a href=http://sexviagen.com>viagra online without prescription</a> ’

19 MbjmkannelA MbjmkannelA | E-mail | Web | 5. prosince 2017 v 15:48 | Reagovat

cheap viagra 100mg
http://vipnowed7.com/
viagra professional
<a href="http://vipnowed7.com/viagra-without-a-prescription/">viagra price</a>
viagra online generic

20 LswesdabenuE LswesdabenuE | E-mail | Web | 7. prosince 2017 v 6:16 | Reagovat

online generic viagra
http://canadiannowv.com/
discount viagra online
<a href=http://canadiannowv.com/>viagra online without prescription</a>

21 Dbsabggevelty Dbsabggevelty | E-mail | Web | 27. prosince 2017 v 18:09 | Reagovat

business loans bad credit
<a href="https://www.getispaydayloansonline.com/">payday advance</a>
free credit check
<a href="https://www.getispaydayloansonline.com/">best payday loans</a>

22 Dmdevelty Dmdevelty | E-mail | Web | 3. ledna 2018 v 22:18 | Reagovat

cash instant loan
<a href="https://installmentokmloan.com/">payday loan online</a>
direct lender of payday loans
<a href="https://installmentokmloan.com/">3 month payday loans</a>

23 Dcxevelty Dcxevelty | E-mail | Web | 5. ledna 2018 v 22:23 | Reagovat

bad credit consolidation loans
<a href="https://loansbadzwe.org/">cash advances</a>
fast online payday loans
<a href="https://loansbadzwe.org/">online loan</a>

24 McsFeatt McsFeatt | E-mail | Web | 11. ledna 2018 v 0:48 | Reagovat

generic viagra online
<a href="http://viagraonszb.com/">sildenafil viagra</a>
viagra shelf life
<a href="http://viagraonszb.com/">viagra pharmacy</a> ’

25 Faaroonge Faaroonge | E-mail | Web | 14. ledna 2018 v 6:03 | Reagovat

get cialis
<a href="http://cialisovnsm.com/">cialis cheap</a>
cialis pharmacy
<a href=http://cialisovnsm.com/>cialis cost</a> ’

26 Fntroonge Fntroonge | E-mail | Web | 15. ledna 2018 v 5:01 | Reagovat

cialis tadalafil 10mg
<a href="http://cialisenax.com/">cialis pills</a>
buying cialis
<a href=http://cialisenax.com/>order cialis online</a> ’

27 VecSmoord VecSmoord | E-mail | Web | 22. ledna 2018 v 5:05 | Reagovat

are internet payday loans legal
<a href="https://paydayloans-online.us.org/">online payday loans</a>
small business loans bad credit
<a href=https://paydayloans-online.us.org/>fast payday loan</a>

28 EcfvVulson EcfvVulson | E-mail | Web | 29. ledna 2018 v 13:33 | Reagovat

brand viagra online http://viasergeneric.com/  OK’

29 Dxvevelty Dxvevelty | E-mail | Web | 3. února 2018 v 21:43 | Reagovat

OK’
<a href="https://cashadvanceonline.us.org/">best payday loans</a>
quick cash loans <a href="https://cashadvanceonline.us.org/">cash advance inc</a>

30 MvsdannelA MvsdannelA | E-mail | Web | 6. února 2018 v 3:51 | Reagovat

OK’
<a href="http://genericonlineviaqra.com/">viagra price</a>
what is viagra used for
<a href="http://genericonlineviaqra.com/">order viagra online</a>

31 GbrLycle GbrLycle | E-mail | Web | 18. února 2018 v 22:08 | Reagovat

<a href="https://bestpaydayloan.us.org/"> quick loans</a>
500 payday loans <a href=https://bestpaydayloan.us.org/> online payday loans</a>
OK’

32 LtvLeart LtvLeart | E-mail | Web | 20. února 2018 v 10:49 | Reagovat

OK’ https://bestpaydayloan.us.org/
what is debt consolidation <a href=https://bestpaydayloan.us.org/>payday loan</a>

33 MndUnloxy MndUnloxy | E-mail | Web | 21. února 2018 v 2:38 | Reagovat

OK’ https://loanonline.us.org/
payday loan installment <a href="https://loanonline.us.org/">payday loans online</a>

34 Lqhsquisk Lqhsquisk | E-mail | Web | 26. února 2018 v 12:14 | Reagovat

Hi! All!
<a href="http://retcialis.com/"></a>
buy online cialis
<a href="http://retcialis.com/">cialis generic</a> OK’

35 GblannelA GblannelA | E-mail | Web | 27. února 2018 v 18:41 | Reagovat

<a href="http://freeerectilepills.com/">cialis online</a>
order female viagra
<a href="http://freeerectilepills.com/">erectile dysfunction</a> OK’

36 Dvsquege Dvsquege | E-mail | Web | 28. února 2018 v 2:26 | Reagovat

viagra cheapest price
<a href=http://cheaperectilepills.com/>cheap erectile pills</a>
viagra buy now
<a href="http://cheaperectilepills.com/">over counter erectile pills</a> OK’

37 PplannelA PplannelA | E-mail | Web | 2. března 2018 v 21:44 | Reagovat

<a href="http://erectiledysfunctionmedicationpills.com/">herbal erectile dysfunction pills</a>
viagra from canada
<a href="http://erectiledysfunctionmedicationpills.com/">remedies erectile dysfunction</a> OK’

38 FfvLycle FfvLycle | E-mail | Web | 3. března 2018 v 20:22 | Reagovat

<a href="http://erectiledysfunctionmedicinesus.com/">viagra online</a>
viagra online purchase
<a href=http://erectiledysfunctionmedicinesus.com/>cialis</a>  OK’

39 FnaLycle FnaLycle | E-mail | Web | 6. března 2018 v 20:36 | Reagovat

Hi!
<a href="http://viagraazmhj.com/">generic viagra online</a>
viagra 50 mg
<a href=http://viagraazmhj.com/>viagra generic</a>  OK’

40 RvuannelA RvuannelA | E-mail | Web | 9. března 2018 v 21:22 | Reagovat

Hi All!
<a href="http://onlineviaqer.com/">viagra generic online</a>
buy viagra pills
<a href="http://onlineviaqer.com/">viagra price</a> OK’

41 PlpMeelm PlpMeelm | E-mail | Web | 18. března 2018 v 8:08 | Reagovat

amoxil advil
<a href="http://amoxilpillbuy.com/">amoxil</a>
amoxil tiene aspirina
<a href=http://amoxilpillbuy.com/>buy amoxil 500mg</a> ’

42 LlmLycle LlmLycle | E-mail | Web | 20. března 2018 v 2:53 | Reagovat

real viagra
<a href="http://buyviaqra.com/">online viagra</a>
order viagra professional
<a href=http://buyviaqra.com/>generic viagra</a>  OK’

43 Hnnguedo Hnnguedo | E-mail | Web | 24. března 2018 v 12:20 | Reagovat

<a href="https://needmoney.us.com/">need money now</a>
bad credit payday loans <a href="https://needmoney.us.com/">need cash now</a>
OK’

44 bsdfgooth bsdfgooth | E-mail | Web | 13. dubna 2018 v 23:57 | Reagovat

alternative to viagra <a href="http://viagapharmaked.com/#">what would happen if a girl took viagra</a> viagra coupons <a href=http://viagapharmaked.com/#>buy viagra</a> OK’

45 bgfgooth bgfgooth | E-mail | Web | 15. dubna 2018 v 18:15 | Reagovat

buy viagra soft <a href="http://loviagraosn.com/#">pfizer viagra</a> buy discount viagra online <a href=http://loviagraosn.com/#>herbal alternative viagra</a> OK’

46 wbzjoirl wbzjoirl | E-mail | Web | 16. dubna 2018 v 1:32 | Reagovat

cheap viagra pills <a href="http://junkmarketstyleevents.com/#">viagra buy</a> generic viagra soft tabs <a href=http://junkmarketstyleevents.com/#>viagra coupons</a> OK’

47 nsafUnloxy nsafUnloxy | E-mail | Web | 27. dubna 2018 v 16:47 | Reagovat

https://ttsitworldwide.com/
bad credit payday loans no fax <a href="https://ttsitworldwide.com/">loan nevada payday</a>

48 mmkUnloxy mmkUnloxy | E-mail | Web | 29. dubna 2018 v 4:26 | Reagovat

payday loans america <a href="https://ttsitworldwide.com/#">payday loans online</a> loanmax title loan <a href="https://ttsitworldwide.com/#">nevada payday loans online</a>

49 bsnurbart bsnurbart | E-mail | Web | 29. dubna 2018 v 14:56 | Reagovat

payday loans with no checking account in reno nv https://nofaxnoteletrackpaydayloans.us/
buying car with cash vs loan <a href=https://nofaxnoteletrackpaydayloans.us/#>instant payday loan no credit</a>

50 lrmcemefs lrmcemefs | E-mail | Web | 1. května 2018 v 13:36 | Reagovat

effet viagra https://www.vieillemaman.com/ viagra ou cialis

51 llqUnloxy llqUnloxy | E-mail | Web | 10. května 2018 v 20:08 | Reagovat

online payday loans with <a href="https://cashloansonline.us.org/#">viagra dosing</a> cash 2u payday loans <a href="https://cashloansonline.us.org/#">viagra pills uk</a>

52 nnzLeart nnzLeart | E-mail | Web | 11. května 2018 v 12:13 | Reagovat

quick payday loan no <a href="https://paydayloans-online.us.org/#">online payday loans direct lenders</a> debt solutions <a href=https://paydayloans-online.us.org/#>same day payday loans</a>

53 baafreede baafreede | E-mail | Web | 21. května 2018 v 1:23 | Reagovat

loan cash <a href="https://applygoleader.com/">payday loans online</a> canadian online payday loan <a href="https://applygoleader.com/">fast loans</a>

54 bsfdrync bsfdrync | E-mail | Web | 28. května 2018 v 2:57 | Reagovat

viagra patent <a href="http://qenericviaqra.com/#">what would happen if a girl took viagra</a> buy viagra online no prescription <a href="http://qenericviaqra.com/#">buy viagra online</a>

55 bxvemefs bxvemefs | E-mail | Web | 4. června 2018 v 22:03 | Reagovat

tadalafil best price <a href="http://cialisoakdm.com/#">tadalafil 20mg</a> cialis brand <a href=http://cialisoakdm.com/#>tadalafil tablets 20 mg</a>

56 vxdemefs vxdemefs | E-mail | Web | 6. června 2018 v 2:43 | Reagovat

canadian pharmacy viagra <a href="http://setviagraeja.com/#">buy viagra professional</a> name brand viagra <a href=http://setviagraeja.com/#>cheap generic viagra</a>

57 vaddrync vaddrync | E-mail | Web | 6. června 2018 v 17:08 | Reagovat

buy tadalafil <a href="http://hitcialisosn.com/#">generic cialis</a> cialis 5mg <a href="http://hitcialisosn.com/#">cialis canada</a>

58 sdbdrync sdbdrync | E-mail | Web | 6. června 2018 v 20:09 | Reagovat

tadalafil reviews <a href="http://hopcialisraj.com/#">cialis online</a> tadalafil citrate <a href="http://hopcialisraj.com/#">tadalafil cialis</a>

59 bfiemefs bfiemefs | E-mail | Web | 7. června 2018 v 21:13 | Reagovat

viagra soft <a href="http://viagraocns.com/#">viagra pills</a> buy viagra on line <a href=http://viagraocns.com/#>viagra without prescription</a>

60 plodrync plodrync | E-mail | Web | 8. června 2018 v 14:38 | Reagovat

sildenafil viagra <a href="http://menedkkr.com/#">viagra generic</a> viagra patent <a href="http://menedkkr.com/#">viagra for sale</a>

61 hfuemefs hfuemefs | E-mail | Web | 8. června 2018 v 18:06 | Reagovat

buy viagra online <a href="http://sexviagen.com/#">viagra for sale</a> natural viagra alternatives <a href=http://sexviagen.com/#>generic viagra online pharmacy</a>

62 nreemefs nreemefs | E-mail | Web | 10. června 2018 v 23:59 | Reagovat

viagra sales <a href="http://susamsokagim.com">natural viagra alternative</a> sublingual viagra <a href=http://susamsokagim.com>viagra sample</a>

63 bsddrync bsddrync | E-mail | Web | 12. června 2018 v 10:39 | Reagovat

female viagra pills <a href="http://emtpartsstore.com/">viagra online</a> lowest price viagra <a href="http://emtpartsstore.com">generic viagra</a>

64 nmndrync nmndrync | E-mail | Web | 18. června 2018 v 23:48 | Reagovat

tadalafil online <a href="http://cialisserfher.com/ ">buy cialis online</a> cialis canada <a href="http://cialisserfher.com/">generic cialis</a>

65 rbsemefs rbsemefs | E-mail | Web | 1. července 2018 v 10:12 | Reagovat

buy cheap cialis <a href="http://hopcialisraj.com/">tadalafil</a> cialis reviews <a href=http://hopcialisraj.com/>cialis online no prescription</a>

66 bsfemefs bsfemefs | E-mail | Web | 1. července 2018 v 14:52 | Reagovat

buy cialis without prescription <a href="http://gocialisgjb.com/">cialis brand</a> cialis cost <a href=http://gocialisgjb.com/>tadalafil 20 mg</a>

67 mumzooda mumzooda | E-mail | Web | 4. července 2018 v 16:19 | Reagovat

cialis <a href="http://besiktasboschservis.com/">tadalafil</a> cialis online <a href="http://besiktasboschservis.com/">cialis online buy</a>

68 fnvloaps fnvloaps | E-mail | Web | 21. července 2018 v 6:18 | Reagovat

tadalafil best price <a href="http://cialisovnnc.com/#">cialis online pharmacy</a> cialis 5mg <a href="http://cialisovnnc.com/#">order cialis</a>

69 khgfstend khgfstend | E-mail | Web | 25. července 2018 v 3:32 | Reagovat

viagra online pharmacy <a href="http://viagapharmaked.com/#">sildenafil price</a> online viagra <a href="http://viagapharmaked.com/#">viagra online without prescription</a>

70 nsxfoorM nsxfoorM | E-mail | Web | 2. srpna 2018 v 3:52 | Reagovat

tadalafil cialis <a href="https://www.fundeconp.org/#">п»їcialis</a> online cialis <a href=https://www.fundeconp.org/#>what is tadalafil</a>

71 bfdfoorM bfdfoorM | E-mail | Web | 4. srpna 2018 v 23:27 | Reagovat

generic viagra review <a href="http://mo-basta.org/">buying viagra online</a> cheap generic viagra <a href=http://mo-basta.org/>viagra sales</a>

72 sffPople sffPople | E-mail | Web | 5. srpna 2018 v 0:44 | Reagovat

free viagra <a href="https://susamsokagim.com/">viagra online without prescription</a> free viagra samples <a href=https://susamsokagim.com/>best price viagra</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama