Prosím, komentáře přidávejte již na mou novou stránku Ells.cz -

tato stránka už nebude aktualizována

Díky :-)

Recenze: Závist

11. srpna 2012 v 19:02 | Ells |  Recenze na knihy
Název: Závist / Envy
Autor: Gregg Olsen
Série: Prázdná rakev / Empty Coffin
Díl: 1.
Počet stran: 285
Nakladatelství:
Fortuna Libri
Rok vydání: 2012
Vazba: Pevná

Děj: K
atelyn je sama, odtrhnutá od všech svých vrstevníků, depresemi přímo přeplněná. Ale i přes tyto skutečnosti je podivné, že zemře ve vaně, do které spadne kávovar. Dvojčata Hayley a Taylor prostě odmítají uvěřit tomu, že to byla nehoda. Proto začnou pátrat. A jak to tak vypadá, ne marně. Sebevražda? Ani náhodou. Nehoda? Až příliš divné. Vražda? To už je jiná...


První dojmy z obálky:
K
dybych se té knihy předtím tolik nebála, kvůli obálce bych si ji snad i přidala dávno na seznam. Ta obálka je prostě nádherná, mrazivá a hlavně zelená - podle mého je to jedna z hlavních barev příhodná pro pořádný horor. Opravdu už kvůli ní byste si knihu měli pořídit. Vsadím se ale o co chcete, že se vám bude příběh líbit úplně stejně. ;-)

Hodnocení obálky: 10/10

Co jsem od knihy čekala:
H
oror. Děs. Hrůzu. Noční můry. Psycho. A všechna tahle slova, kterých jsem se tak bála, byla mimo mísu. Tedy ano, byl to horor, ale takový dobře napsaný... Ale to ažv recenzi.

Menší seznámení s knihou:
Z
ávist je první díl ze série prázdné rakve, ktterá je u českých blogerů většinou opravdu dobře hodnocená a vychvalovaná. Už jen proto byste se o ni měli zajímat.

O autorovi:
Gregg Olsen v průběhu své kariéry prokázal schopnost vytvořit detailní vyprávění, které čtenáři nabízí fascinující pohled do života lidí (skutečných či smyšlených), kteří se ocitli uprostřed podivných okolností. Nejlépe prodávaný a cenami ověnčený autor Olsen napsal šest románů a osm knih literatury faktu. Gregg Olsen, rodák ze Seattlu a otec dvojčat, žije v Olalla ve Washingtonu se svou ženou, několika kuřaty a dvěma psy: Milem (kokršpaněl zběhlý ze školy poslušnosti) a Suri (trpasličí jezevčík s obrovskou potřebou mít všechno na povel).

Proč jsem si knihu vybrala:
Popravdě? Já ji vůbec nechtěla. Horory fakt ráda nemám, nečtu je a i když tahle kniha vypadala dobře, ruce jsem od dala pryč. Ale když se mi naskytla příležitost, neodolala jsem a z té zásilky ji rozbalila stejně horlivě jako Banku těl. Teď děkuji bohu, že mi ji nakladatelství poslalo k recenzi, protože ta kniha je opravdu úžasná.

Recenze:
Čtení knihy jsem hodně dlouho oddalovala. Proč? Já myslím, že byste na to určitě přišli sami, ale nač vás nechávat v nejistotě? Bála jsem se jí. Já horory opravdu nečtu a zatím jsem přečetla takové dva, u kterých se nebylo ani možné bát, protože... kdo by se bál vany nebo oslnivě krásných blondýnek? No dobře, někdo asi ano, ale na mě to nijak zvlášť nepůsobilo. Proto, když jsem už viděla jen obálku knihy, bála jsem se opravdu hodně a nahlas jsem si řekla, že si ji NIKDY nepřečtu. No... Nikdy neříkej nikdy - to už jsem se měla naučit dávno od The Fray. A nově také od téhle
knihy. Na zadní straně mě ale upoutal (no dobře, trochu i zhrozil) fakt, že jde o příběh inspirovaný podle skutečné události. A k tomu události, která se týkala šikany. Tohle téma mě opravdu zajímá, mám s touto situací zkušenosti (a kdo v dnešní době nemá?), takže jsem se tedy vrhla do čtení. Možná k tomu přispěla i skutečnost, že to vydala Fortuna Libri a já si říkala, že už kvůli té Bance těl to musím začít číst a zpracovat recenzi. No, a tak se stalo, že jsem přečetla prvních třicet stran, polovinu a celou knihu...

"Mrtví přeci neslyší"
"Jak to víte?"

Na začátku jsem byla značně skeptická kvůli těm neustálým náznakům, že je to jen začátek a že se všechno změní a bla bla bla. Zároveň jsem se ale i bála, ani nevím proč, když tam nic zvlášť děsivého nebylo. Tedy na začátku. Kniha se mi ale četla lehce, líbilo se mi, že má velmi krátké kapitoly, které byly pokaždé opravdu dobře zakončeny a kupodivu mi nevadila skutečnost, že je příběh psán ve třetí osobě. Ani to autorovi nemůžu vytýkat, když vím, kolik pohledů postav se muselo vystřídat. A věřte mi, že jich bylo opravdu hodně. Kniha se mi četla opravdu lehce, líbily se mi ty krásné popisy situace a takové to klasické obkecávání, které by mi asi obyčejně vadilo, ale tady se mi to hodilo. Bylo to tak hezky napsané, že jsem ani nechtěla, aby autor zase přeskočil k základním linkám příběhu. Přímé řeči bylo v příběhu značně méně než těch už výše zmíněných popisů a dumání proč je mravenec nesmrtelný. :D Přesto to ale nevadí a kniha se čte lehce jako pírko - ale to už jsem říkala, co?

"Myslíš, že měla deprese?"
"Deprese? Jak to mám vědět?"

Když se ale kniha rozjela, ta upozornění, že je to jen začátek byla oprávněná. V knize na mě čekalo bezpočet překvapení a věřte mi, že i ti nejlepší detektivové by byli vyvedení z míry. Opravdu, u téhle knihy byste neměli mít předsudky, protože s největší pravděpodobností vás vyvede z omylu. A to velmi brzy. Kromě toho počítejte s tím, že na konci budete ještě překvapenější víc než obvykle. Proto kdo má rád takové ty epické konce, nebo prostě konce, které ve vás zanechají dojem raněného zvířete, kvli tomu, že po ruce nemáte další díl, tahle kniha je pro vás opravdu vhodná.

"Přeju veselé Vánoce! Nedělej nic, co bych neudělal já!"

Kniha je velmi realistická z prostředí na vás čiší ty emoce - dost za to mohou ty skvělé popisy a opravdu je to jako kdybyste byli přímo s hrdiny. Takové knihy přímo zbožňuji, protože se s tím obyčejně pojí ta lehkost čtení, jak už jsem se zmiňovala víše. Mimochodem, v mnoha recenzích jsem se neustále dočítala o tom, jaký je to horor, ale skoro nikde (až na Rodaw u které jsem shlédla to krásné video - samozřejmě nepopírám, že recenzí, kde se tato skutečnost zmiňuje není víc) se blogeři nezmínili o tom, že to není úplně zcela kniha bez... nadpřirozených prvků. Ne, nemám na mysli fantasy, ale prostě takové to lehké nadpřirozeno, které obyčejně do našeho světa nepatří. Proto se nebojte, že jde jen o obyčejný horor. A i když nejsem moc zběhlá v hororech, musím říct, že na mě dílo působilo opravdu originálně - originální díla jsou přece ta nejlepší, ne?

"Proč se se mnou nechceš sejít?"
"Protože nevím, kdo jsi."

Ráda bych se také zmínila o tom, že je tato kniha vhodná i pro ty, co hororům prostě moc neholdují, ale chtěla by si přečíst něco pro YA čtenáře. Jasně, nepopírám, bojíte se, ale je to takový ten lehčí typ hororu, který snese snad i ten největší strašpytel. Tedy pokud si knihu nečtete těsně před spaním okolo půlnoci a okolo vás nezuří bouřka. To je potom kapánek problém, protože se vám za 1. nebude chtít spát a za 2. se budete bát docela hodně, protože si můžete být jisti, že na vaše sny to bude mít dopad zcela určitě. Ráno, nebo spíš odpoledne vzhledem k tomu, jak pozdě usnete, se ale na ni znovu vrhnete i přes ten děsivý opar snů. Kniha je tak napínavá, že odtrhnout se od ní, je opravdu velký problém.

"Máš teď nějaký pocit?"
"Ne, a ty?"

A víte vy co? Já opravdu nevím co mám zkritizovat. Možná, že bych mohla opět poukázat na chybky, které se tentokrát v textu vyskytují podstatně méně než u Banky těl (zlepšení jsem opravdu uvítala, ale pořád to nebylo úplně ono). Já vím, že by se na každé knize mělo najít nějaké negativum, ale tady mi to prostě nejde. Fortuna Libri si k překladu
vybírá opravdu skvělé knížky a jak to tak vypadá, brzy jich budu mít od nakladatelství pěknou sbírku. :)

Poučení:
Nikdy neříkej nikdy.

Závěr:
Tato kniha je vhodná snad pro všechny nadšence YA literatury. Nezáleží na tom, jestli máte rádi fantasy, sci-fi, dystopie, nebo jen obyčejné románky, TUHLE knihu si prostě přečíst musíte, i kdybyste nechtěli. Je úžasná, mrazivá a hlavně poutavá a originální. Mazejte hned do knihkupectví, nebo do knihovny a začněte číst, protože tuto knihu na svém seznamu přečtených knih prostě mít musíte. A ten BookTrailer... Ááá! O_O


Celkové hodnocení: 10/10



*Děkuji za poskytnutí recenzního výtisku nakladatelství Fortuna Libri
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Katie Katie | Web | 12. srpna 2012 v 10:32 | Reagovat

Další závislačka. :D :) Trailer je opravdu krásný, ale na trailer Pod nekonečnou oblohou prostě nemá. Ten mě uchvátil. :D :) Na mě ta obálka nepůsobí nějak hororově, ale chápu, proč ses jí bála. Pro mě je naprostý horor Hunger games. Obzvláště, když jsem celou série přečetla za necelé tři dny. Takže pokud si někdy Závist přečtu a budu mít po ruce další díly, asi mě jebne. Pokusím se ji sehnat v knihovně, protože mě svou anotací úplně nenadchla, dyžtak později dokoupím. :)

2 Rodaw Rodaw | E-mail | Web | 13. srpna 2012 v 14:06 | Reagovat

Miluju tuhle knihu!!
A ten trailer je božskej!!

[1]: jinak mně  náhodou obálka Závisti přijde dost mrazivá a strašidelná :D  :D

3 Es Ef Es Ef | Web | 14. srpna 2012 v 21:31 | Reagovat

Mě to nějak nezaujalo. Ani ta obálka se mi nelíbí, přijde mi nudná, nemůžu si pomoct.

4 Es Ef Es Ef | Web | 14. srpna 2012 v 22:47 | Reagovat

No, hodně mám ráda fantasy, historický romány, a tak nějak všechno, co má nějakou hodnotu :)

5 Es Ef Es Ef | Web | 14. srpna 2012 v 23:26 | Reagovat

No Austenovou mám taky ráda, vlastně dost věcí, co jsou třeba v knížkách k maturitě. Nejvíc Remarqua, nebo Sophiina volba od Styrona byla dost dobrá. Co se toho fantazy, mám ráda třeba Tolkiena, Sapkowského nebo Pullmana :)

6 Es Ef Es Ef | Web | 15. srpna 2012 v 11:54 | Reagovat

Mě Pullmana naopak zaujal úplně hrozně, často se k němu vracíme. Asi mám trochu jinej vkus, no :)

7 Liz Dream Liz Dream | E-mail | Web | 23. srpna 2012 v 20:01 | Reagovat

Popravdě nečtu skoro nic jiného než horory. Já jsem od nich taky vždy čekala, jak budu s prominutím s*át magi v kostách, ale někteří autoři - jako třeba Stephen King, můj nejoblíbenější! - to dokážou napsat opravdu krásně!
Jak jsi napsala, kniha je taková depresivní, o šikaně etc. a to mě dost zajímá. Určitě si ji přiám na seznam knih, které chci přečíst!

8 Bvbninsoft Bvbninsoft | E-mail | Web | 22. září 2017 v 2:43 | Reagovat

online cash loans
<a href="http://paydayhhkl.org/">bad credit payday loans</a>
bad credit consolidation loans
<a href=http://paydayhhkl.org/>loans payday</a> ’

9 ScrbAgenue ScrbAgenue | E-mail | Web | 22. září 2017 v 22:25 | Reagovat

cialis australia
<a href="http://cialisofkl.com/">online cialis</a>
cialis 20 mg side effects
<a href=http://cialisofkl.com/>generic cialis</a> ’

10 Ldvskyday Ldvskyday | E-mail | Web | 24. září 2017 v 14:38 | Reagovat

generic viagra from india
<a href="http://fuyviagraf.com/">viagra online</a>
online viagra sales
<a href=http://fuyviagraf.com/>generic viagra</a> ’

11 Vqvqinoca Vqvqinoca | E-mail | Web | 24. září 2017 v 19:07 | Reagovat

cialis canada free sample
<a href="http://gawcialis.com/">generic cialis</a>
generic cialis 20 mg
<a href=http://gawcialis.com/>cialis online</a> ’

12 BbnhabenuE BbnhabenuE | E-mail | Web | 25. září 2017 v 19:52 | Reagovat

viagra shelf life
<a href="http://viagrakjkmn.com/">buy viagra</a>
does viagra work for women
<a href=http://viagrakjkmn.com/>generic viagra</a> ’

13 LvvdAbsero LvvdAbsero | E-mail | Web | 26. září 2017 v 19:27 | Reagovat

how to get viagra - https://viagraciom.com
viagra prescription online <a href=https://viagraciom.com>generic viagra</a> ’

14 Fvthsevelty Fvthsevelty | E-mail | Web | 29. září 2017 v 4:18 | Reagovat

cash loans payday loans
<a href="https://cashrvyn.com/">cash advance</a>
all payday loan companies
<a href="https://cashrvyn.com/">payday advance</a> ’

15 FvrcSmoord FvrcSmoord | E-mail | Web | 30. září 2017 v 23:23 | Reagovat

cash advance loans
<a href="https://cashadvanceamericasev.org">cash advance america</a>
debt consolidation loans
<a href=https://cashadvanceamericasev.org>payday loans online</a> ’

16 Febbevelty Febbevelty | E-mail | Web | 1. října 2017 v 0:27 | Reagovat

cash advance
<a href="https://paydaykmae.com">payday advances</a>
loan bad credit
<a href="https://paydaykmae.com">cash advance america</a> ’

17 FvteGepome FvteGepome | E-mail | Web | 1. října 2017 v 0:46 | Reagovat

bad credit no payday loans
<a href="https://loansonlinevaec.org">bad credit payday loans</a>
same day cash advance
<a href=https://loansonlinevaec.org>bad credit payday loans</a> ’

18 vwqeinsoft vwqeinsoft | E-mail | Web | 1. října 2017 v 3:53 | Reagovat

cash america payday loans
<a href="https://installmentloanvelam.com">installment loan</a>
payday loan no fax document
<a href=https://installmentloanvelam.com>installment loan</a> ’

19 FfnhhjxLiaize FfnhhjxLiaize | E-mail | Web | 1. listopadu 2017 v 0:06 | Reagovat

home loans for bad credit
<a href="https://cashecbya.com">cash advance usa</a>
unsecured loan
<a href=https://cashecbya.com>same day payday loans</a> ’

20 MbjmkannelA MbjmkannelA | E-mail | Web | 5. prosince 2017 v 19:48 | Reagovat

soft viagra
http://vipnowed7.com/
buy viagra online no prescription
<a href="http://vipnowed7.com/buy-online-viagra/">cheap viagra</a>
herbal viagra alternatives

21 LssdvdabenuE LssdvdabenuE | E-mail | Web | 7. prosince 2017 v 23:19 | Reagovat

viagra suppliers
http://canadiannowv.com/
viagra woman
<a href=http://canadiannowv.com/>cheap generic viagra</a>

22 JybsaLiaize JybsaLiaize | E-mail | Web | 9. prosince 2017 v 5:46 | Reagovat

fast payday loans online
<a href="https://payday-loans.us.com/">payday loans direct lenders</a>
canadian payday loan association
<a href=https://payday-loans.us.com/>personal loans</a> ’

23 KdsnfLeart KdsnfLeart | E-mail | Web | 21. prosince 2017 v 16:49 | Reagovat

best personal loans bad credit https://24hrspaydayloans.com/
no fax payday loans direct lenders <a href=https://24hrspaydayloans.com/>fast payday loans</a>

24 Dbsggevelty Dbsggevelty | E-mail | Web | 26. prosince 2017 v 0:35 | Reagovat

cash loans payday
<a href="https://rfgpersonalloan.com/">payday advance loans</a>
cash loans payday
<a href="https://rfgpersonalloan.com/">online payday loans</a>

25 JthasgwSmoord JthasgwSmoord | E-mail | Web | 26. prosince 2017 v 0:49 | Reagovat

guaranteed loan approval online
<a href="https://cashadvancevtg.com/">same day payday loan</a>
payday loans no credit check
<a href=https://cashadvancevtg.com/>payday loans near me</a>

26 Dsbgevelty Dsbgevelty | E-mail | Web | 28. prosince 2017 v 15:13 | Reagovat

speedycash com
<a href="https://paydayploansonline.org/">pay day loans</a>
1 hour payday loans no faxing
<a href="https://paydayploansonline.org/">bad credit loans</a>

27 Dsbcevelty Dsbcevelty | E-mail | Web | 31. prosince 2017 v 20:35 | Reagovat

tax debt problems
<a href="https://installmentccy.org/">pay day loan</a>
online payday loan
<a href="https://installmentccy.org/">bad credit loan</a>

28 JnxvSmoord JnxvSmoord | E-mail | Web | 3. ledna 2018 v 14:43 | Reagovat

get loan bad credit
<a href="https://personalnaeloan.com/">online payday loans direct lenders</a>
no fax no teletrack payday loans
<a href=https://personalnaeloan.com/>cash advance</a>

29 Dmdevelty Dmdevelty | E-mail | Web | 3. ledna 2018 v 15:59 | Reagovat

cash advances payday loans
<a href="https://installmentokmloan.com/">cash advance loans</a>
1 hour payday loans no faxing
<a href="https://installmentokmloan.com/">online payday loans no credit check</a>

30 ZmsLiaize ZmsLiaize | E-mail | Web | 8. ledna 2018 v 15:21 | Reagovat

small business loan bad credit
<a href="https://paydayloans-online.us.com/">cash advances</a>
consolidate debt loans
<a href=https://paydayloans-online.us.com/>best online payday loans</a>

31 McsFeatt McsFeatt | E-mail | Web | 10. ledna 2018 v 18:29 | Reagovat

does viagra work
<a href="http://viagraonszb.com/">viagra order</a>
can women take viagra
<a href="http://viagraonszb.com/">buy cheap viagra</a> ’

32 Faaroonge Faaroonge | E-mail | Web | 14. ledna 2018 v 1:46 | Reagovat

cialis discount
<a href="http://cialisovnsm.com/">cialis uk</a>
free cialis coupon
<a href=http://cialisovnsm.com/>buy cialis online without a prescription</a> ’

33 Fwensquisk Fwensquisk | E-mail | Web | 15. ledna 2018 v 3:40 | Reagovat

cialis tadalafil 20 mg
<a href="http://retcialis.com/"></a>
buy cheap cialis
<a href="http://retcialis.com/">cialis cost</a> ’

34 VecSmoord VecSmoord | E-mail | Web | 22. ledna 2018 v 2:33 | Reagovat

loans
<a href="https://paydayloans-online.us.org/">payday loan online</a>
big payday loan company
<a href=https://paydayloans-online.us.org/>payday loans online</a>

35 LdvPherie LdvPherie | E-mail | Web | 10. února 2018 v 11:08 | Reagovat

OK’
<a href="http://vigrageneic.com/">viagra</a>
viagra 100mg
http://vigrageneic.com/ - viagra

36 Fbjjoirl Fbjjoirl | E-mail | Web | 14. února 2018 v 20:09 | Reagovat

Hello! All! <a href="https://writeresearchpaper.us.com/">term papers</a> <a href=https://writeresearchpaper.us.com/>research papers</a> ok’

37 Bdcglync Bdcglync | E-mail | Web | 15. února 2018 v 23:23 | Reagovat

https://writingbusinessplan.us.com/
buying term papers online
<a href="https://writingbusinessplan.us.com/">startup business plan</a>
OK’

38 MndUnloxy MndUnloxy | E-mail | Web | 20. února 2018 v 21:55 | Reagovat

OK’ https://loanonline.us.org/
1500 payday loan guaranteed <a href="https://loanonline.us.org/">advance cash payday loan</a>

39 Brcsquisk Brcsquisk | E-mail | Web | 21. února 2018 v 19:52 | Reagovat

Hi! All!
<a href="http://cialisonlineoansx.com/"></a>
what dose of cialis should i take
<a href="http://cialisonlineoansx.com/">cialis</a> OK’

40 Gbmfrifs Gbmfrifs | E-mail | Web | 24. února 2018 v 11:20 | Reagovat

cialis once a day pricing - http://buycialisomskc.com/
cialis generic price <a href=http://buycialisomskc.com/>cialis online</a> ’

41 Dvsquege Dvsquege | E-mail | Web | 27. února 2018 v 21:28 | Reagovat

online prescription viagra
<a href=http://cheaperectilepills.com/>over counter erectile pills</a>
brand viagra online
<a href="http://cheaperectilepills.com/">erectile dysfunction</a> OK’

42 Fvvquege Fvvquege | E-mail | Web | 3. března 2018 v 0:34 | Reagovat

online purchase viagra
<a href=http://buyerectionpills.com/>generic viagra</a>
viagra for women
<a href="http://buyerectionpills.com/">buy viagra</a> OK’

43 GbrLycle GbrLycle | E-mail | Web | 11. března 2018 v 5:23 | Reagovat

Hi!
<a href="http://genericonlineviaqra.com/">buy viagra</a>
free sample viagra
<a href=http://genericonlineviaqra.com/>generic viagra</a>  OK’

44 Hnbquege Hnbquege | E-mail | Web | 28. března 2018 v 16:20 | Reagovat

natural viagra alternatives
<a href=http://vigraviagra.com/>cheap viagra</a>
viagra canada no prescription
<a href="http://vigraviagra.com/">cheap viagra</a> OK’

45 bgcgooth bgcgooth | E-mail | Web | 11. dubna 2018 v 21:09 | Reagovat

100mg viagra <a href="http://officialsaintsnflproshop.com/">discount viagra</a> buy viagra new york <a href=http://officialsaintsnflproshop.com/>online order viagra</a> OK’

46 dczgooth dczgooth | E-mail | Web | 17. dubna 2018 v 5:23 | Reagovat

buy viagra online at <a href="http://menedkkr.com/#">natural viagra substitutes</a> uk viagra <a href=http://menedkkr.com/#>viagra in canada</a>

47 bsfgooth bsfgooth | E-mail | Web | 25. dubna 2018 v 17:25 | Reagovat

viagra without prescription <a href="http://fviagrajjj.com/#">viagra overnight</a> viagra reviews <a href=http://fviagrajjj.com/#>viagra tablets</a>

48 bsfgooth bsfgooth | E-mail | Web | 25. dubna 2018 v 23:28 | Reagovat

real viagra <a href="http://fviagrajjj.com/#">female viagra pill</a> herbal alternative viagra <a href=http://fviagrajjj.com/#>cheapest viagra</a>

49 bsfgooth bsfgooth | E-mail | Web | 27. dubna 2018 v 1:54 | Reagovat

viagra soft pills <a href="http://fviagrajjj.com/#">viagra wiki</a> cheapest brand viagra <a href=http://fviagrajjj.com/#>pfizer viagra</a>

50 bsfgooth bsfgooth | E-mail | Web | 27. dubna 2018 v 3:54 | Reagovat

buy viagra <a href="http://fviagrajjj.com/#">buy viagra online</a> viagra suppliers <a href=http://fviagrajjj.com/#>online viagra</a>

51 bsfgooth bsfgooth | E-mail | Web | 27. dubna 2018 v 5:55 | Reagovat

generic viagra review <a href="http://fviagrajjj.com/#">buy viagra soft tabs</a> mail order viagra <a href=http://fviagrajjj.com/#>buy viagra new york</a>

52 bsfgooth bsfgooth | E-mail | Web | 27. dubna 2018 v 14:04 | Reagovat

generic viagra cheap <a href="http://fviagrajjj.com/#">viagra purchase</a> viagra overnight <a href=http://fviagrajjj.com/#>viagra natural</a>

53 bsfgooth bsfgooth | E-mail | Web | 27. dubna 2018 v 16:06 | Reagovat

viagra india <a href="http://fviagrajjj.com/#">generic viagra online pharmacy</a> brand viagra <a href=http://fviagrajjj.com/#>buy cheap viagra online</a>

54 bsfgooth bsfgooth | E-mail | Web | 28. dubna 2018 v 0:10 | Reagovat

mail order viagra <a href="http://fviagrajjj.com/#">buy online viagra</a> prescription viagra <a href=http://fviagrajjj.com/#>how does viagra work</a>

55 bsfgooth bsfgooth | E-mail | Web | 28. dubna 2018 v 2:15 | Reagovat

viagra pills <a href="http://fviagrajjj.com/#">viagra brand</a> cheap generic viagra <a href=http://fviagrajjj.com/#>viagra natural</a>

56 ehrUnloxy ehrUnloxy | E-mail | Web | 30. dubna 2018 v 6:21 | Reagovat

1500 payday loan <a href="https://ttsitworldwide.com/#">loans</a> loans bad credit <a href="https://ttsitworldwide.com/#">payday loan</a>

57 bdfIrrami bdfIrrami | E-mail | Web | 6. května 2018 v 1:25 | Reagovat

tadalafil tablets 20 mg <a href="http://cialisotjs.com/#">cialis 10mg</a> generic tadalafil <a href="http://cialisotjs.com/#">cialis pills</a>

58 bdcemefs bdcemefs | E-mail | Web | 9. května 2018 v 6:22 | Reagovat

brand name viagra <a href="http://usa77www.com/#">new viagra</a> cost of viagra <a href=http://usa77www.com/#>sublingual viagra</a>

59 becdrync becdrync | E-mail | Web | 25. května 2018 v 2:29 | Reagovat

price viagra <a href="https://holidayrentallorgues.com/#">viagra buy</a> viagra online without prescription <a href="https://holidayrentallorgues.com/#">viagra</a>

60 brdemefs brdemefs | E-mail | Web | 26. května 2018 v 1:14 | Reagovat

viagra samples <a href="https://aluixnetwork.com/#">online viagra</a> buy viagra on line <a href=https://aluixnetwork.com/#>п»їviagra</a>

61 bfiemefs bfiemefs | E-mail | Web | 7. června 2018 v 19:09 | Reagovat

order viagra online <a href="http://viagraocns.com/#">buy viagra soft tabs</a> buy viagra online no prescription <a href=http://viagraocns.com/#>buy viagra new york</a>

62 pazzilla pazzilla | E-mail | Web | 8. června 2018 v 0:22 | Reagovat

generic viagra <a href="http://viagrapfhze.com/#">online viagra</a> buy cheap purchase uk viagra <a href=http://viagrapfhze.com/#>viagra pills</a>

63 nfsemefs nfsemefs | E-mail | Web | 9. června 2018 v 9:36 | Reagovat

buy discount viagra <a href="https://holidayrentallorgues.com/">free viagra sample</a> viagra story <a href=https://holidayrentallorgues.com/>how to get viagra</a>

64 nnsemefs nnsemefs | E-mail | Web | 10. června 2018 v 1:50 | Reagovat

cheap generic viagra <a href="https://aluixnetwork.com/">womens viagra</a> how long does viagra last <a href=https://aluixnetwork.com/>viagra</a>

65 bsddrync bsddrync | E-mail | Web | 12. června 2018 v 10:29 | Reagovat

viagra free samples <a href="http://emtpartsstore.com/">viagra online</a> viagra online without prescription <a href="http://emtpartsstore.com">viagra online</a>

66 bdsemefs bdsemefs | E-mail | Web | 12. června 2018 v 19:40 | Reagovat

payday advance loan <a href="https://cashadvanceonline.us.org">online payday loans</a> speedy cash payday loans online <a href=https://cashadvanceonline.us.org>advance cash payday loan</a>

67 bsdemefs bsdemefs | E-mail | Web | 13. června 2018 v 12:04 | Reagovat

cash advances <a href="https://onlinepaydayloan.us.org">п»їpayday loans online</a> short term loans <a href=https://onlinepaydayloan.us.org>payday loans</a>

68 dfgdrync dfgdrync | E-mail | Web | Neděle v 19:15 | Reagovat

online generic viagra <a href="http://viagranerrds.com/ ">cheap viagra online</a> free viagra sample pack <a href="http://viagranerrds.com">buy viagra online</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama